Vriendendag 2012

VRIENDENPRIJS 2012

In 2012 vond op zaterdag 12 mei, in het ‘uitverkochte’ auditorium van het TextielMuseum, de presentaties plaats van vier recent afgestudeerde ontwerpers aan de Design Academy Eindhoven (DAE). Aanwezigen konden ervaren hoe eigenzinnig, authentiek, gedurfd, innoverend, sociaal en ambachtelijk deze nieuwe lichting ontwerpers, nu aan het werk is.

PRESENTATIES

Als eerste presenteerde NYKE VAN BIJNEN haar ‘Table Creatures’. Hierin liet zij zich inspireren door zeewezens als kwallen. De steeds wisselende vormen die Nyke daarbij aantrof, heeft zij met behulp van kunsthars op onder andere textiel vastgelegd. Elk door haar vervaardigde product is hierdoor uniek.

ROLAND PIETER SMIT bracht met ‘Looms that meet’ de eeuwenoude traditie van wollen dekens van het Texelse schaap weer tot leven. Roland gaf aan hoe hij de regie nam over alle schakels die nodig zijn voor het produceren van een deken. Van het selecteren van wolvezels, samenstellen van garens, ontwikkelen van grote weeframen tot aan het kiezen van bindingen. Echter met de bijzonderheid dat de dekens door wevers met een mentale of fysieke beperking zijn vervaardigd. De weefgetouwen zijn door Roland aangepast aan deze individuele wevers.

ZIV BEN GAL presenteerde als derde zijn ontwerpen. ‘Quasi Mode’ is een reeks door hem ontworpen stoffen waarvan de imperfecties tot verrassende materialen leiden. Het spanningsveld tussen mooi en lijk is voor hem een bewuste keuze. Gewaagde experimenten met zowel diversiteit in garens als in breistructuren waarbij spanning tussen perfectie en imperfectie werd opgeroepen. Het bijzondere van zijn creaties is de bruikbaarheid als woningtextiel of kledingtextiel.

Tenslotte presenteerde MARIJKE ANNEMA zich met een pakkend filmpje van door haar zelf ontworpen aaibaar schoonmaakgerei. ‘Happy Housekeeping’, de oorspronkelijke titel, bracht zij nu als: ‘Lief huis, mag ik je aaien, kietelen, wrijven, vegen, peuteren, wassen, schrobben, krabben en strelen …?’ Met haar fraaie borstels, plumeaus, ragebollen en dweil wordt schoonmaken een stuk uitdagender.

Na de presentaties was er gelegenheid om het werk van dichtbij te bekijken en in gesprek te gaan met de ontwerpers. De kleine exposities trokken wederom veel belangstelling en interessante gesprekken ontstonden. Voor velen bleek het erg moeilijk een keuze te maken op het stembiljet omdat de projecten zo uiteenlopend waren.

DE UITSLAG

Aan het eind van de middag werd bekend gemaakt wie de meest stemmen had gekregen. ROLAND PIETER SMIT bleek de gelukkige winnaar met zijn project Wolwaeren. Men loofde zowel het sociale karakter van zijn project als wel de eerlijke wollen dekens die daaruit voortkomen. We hopen dat de cheque van € 1000 een extra stimulans betekent voor de verdere ontwikkeling van dit geweldige project.

Het bestuur is blij met de grote belangstelling voor de vriendendag. Wij houden je graag op de hoogte van nieuwe Vriendenactiviteiten en staan open voor uw reactie of suggestie.

Ben je nog geen vriend en wil je ook een vriendendag beleven?  Meld je dan aan als vriend!