Vriendendag 2011

VRIENDENPRIJS 2011

Herman Verhoeven opende als voorzitter van de Vrienden van het TextielMuseum, de Vriendendag op zaterdag 28 mei in 2011. Het concept van 2010 kreeg wegens haar grote succes een vervolg in 2011. Tijdens de Vriendendag presenteerden 4 recent afgestudeerden aan de Design Academy Eindhoven (DAE) hun afstudeerproject. Daarbij gingen de ontwerpers in op de totstandkoming van hun idee, de gebruikte technieken en materialen, het eindresultaat en de toepassingen ervan in een vervolgtraject.

PRESENTATIES

De spits werd afgebeten door MICHELLE BAGGERMAN met haar project Precious Waste. Haar ontwikkelde garen heeft zijn oorsprong in de ergernis van plastic tasjes die bij menigeen ongewenst in een lade verdwijnen en zich opstapelen. Michelle verdiepte zich in technieken van hergebruik, kwaliteit van eindproduct en toepassingsmogelijkheden. Oude handwerktechnieken resulteerden uiteindelijk in een bruikbaar geweven materiaal.

BORRE AKKERSDIJK vertelde aansluitend enthousiast over zijn project Ready Made/ Kant-en-klaar. Samen met het TextielLab en breierij Innofa heeft hij meerlagige weefsels en breisels ontwikkeld. Het onderzoek richtte zich daarnaast op het gebruikmaken van ingebreide/ ingeweven patroondelen zodat er makkelijker geconfectioneerd zou kunnen worden. Ook na zijn afstuderen onderzoekt hij de grenzen op van wat mogelijk is te produceren op industriële breimachines en weefgetouwen.

In de derde presentatie informeerde ANIQUE NOORDMAN ons over haar project A tuft of hair. Geïnspireerd door de mondiale diversiteit in haardracht, een spel van haar en nabehandeling, toonde zij een persoonlijke vertaling naar innovatieve tapijtontwikkeling. Tevens toonde zij ons een aantal interieurstoffen waarbij plooien en vouwen belangrijke elementen vormen.

Tenslotte gaf NIEK PULLES ons een impressie van zijn Patch up Pull over collectie. Hierbij richtte hij zich name op het bedrukken van stretchstoffen zoals voor beenmode. Daarnaast heeft zijn inspiratie film en materialenboek voor de mode-industrie geleid tot opdrachten voor uiteenlopende video- en filmprojecten.

Aansluitend aan de presentaties van de jonge textielontwerpers lichtte Jantiene van Elk de textielwarenkast toe. Deze bijzondere kast vertelt het verhaal van grondstof tot eindproduct. In 24 lades zitten circa 50 grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van textiel en de kast vormt een onderdeel van de bibliotheek van het TextielMuseum.

In de daarop volgende pauze konden de toehoorders de textielwarenkast van dichtbij bekijken en het werk van de afgestudeerden bewonderen en voelen.

DE UITSLAG

Ter afsluiting werd door de aanwezigen gestemd, welke van de 4 ontwerpers zij het meest interessant vonden. Als absolute winnaar ging MICHELLE BAGGERMAN haar Precious Waste met de eer strijken. Zij won van de Vrienden een cheque ter waarde van € 1.000!

Ben je nog geen vriend en wil je ook een vriendendag beleven?  Meld je dan aan als vriend!