Trend in het interieur: gebreide stoelhoezen

5 juni, 2014

Een opvallende trend in het wooninterieur is het gebruik van gebreide stoelhoezen. Zitmeubiliair wordt steeds vaker aangekleed met een gebreid jasje. Ook in het TextielLab ontwikkelden verschillende ontwerpers gebreide stoffen die als stoelhoes dienen.

Liset van der Scheer – The Bonnet Collection
Textielontwerper Liset van der Scheer ontwikkelde als een van de eerste haar versie van gebreide stoelhoezen. Vanuit de brei-experimenten die Van der Scheer in het TextielLab van het TextielMuseum deed, ontstond het idee voor de The Bonnet Collection. Een collectie poefen met verschillende vormen, bedekt met een gebreide 'muts' die gemakkelijk door een andere kleur vervangen kan worden. De breisels worden geproduceerd door het Belgische Casalis, een fabrikant in interieurtextiel. Liset van der Scheer ontwikkelde de poef met de gedachte om zo dicht mogelijk op het tapijt te kunnen ‘leven’. De Bonnet hoezen zijn gemaakt van 100 % merinowol.

Bonnet Collection

 

Studio Bertjan Pot – Jumper
Studio Bertjan Pot ontwierp een stoel met een naadloos en gebreid jasje. Deze ‘jumper’ werd ontwikkeld op de speciale breimachines in het TextielLab in opdracht voor het Britse merk Established & Sons. De vorm van de stoel is zo gemaakt, dat de hoes in één keer op de machine gebreid kan worden. Het wol is daarna heet gewassen en daardoor stevig en duurzaam geworden.

Studio Bertjan Pot – Lazy Bastard
Ook van Bertjan Pot is de ‘Lazy Bastard’. Een combinatie tussen de nonchalance van een zitzak en het comfort van een fauteuil. Pot plaatste de zitzak op poten, in een strakke buitenvorm, die de flexibele inhoud in bedwang houdt. Deze stoel is gebreid door Innofa, een Tilburgs bedrijf.

Bernotat & Co – Knit-net
Knit-net is een 3D-gebreid jasje dat geïnspireerd is op de beschermende schuimverpakking voor dure vruchten. Het ontwerpduo Bernotat & Co ontwikkelde de Knit-net in het TextielLab. Het duo maakt geen nieuwe meubels, maar kleedt wat al bestaat opnieuw aan. Deze stoelhoezen zijn gemaakt om koude en harde stoelen extra comfort te geven. Praktisch aan dit jasje is dat het niet uitmaakt hoe de benen van je stoel en de armsteunen zijn gevormd. Door de netstructuur en drukknoopsluiting past de Knit-net altijd.

Benjamin Hubert – Talma collection
In samenwerking met het Italiaanse merk Moroso, ontwierp de Londense Benjamin Hubert eetstoelen die matchen met zijn Talma Lounge Chair. Ook deze stoelen hebben wisselbare hoezen. De Talma Dining Chair van Benjamin is een lichtgewicht frame met een zacht gevoerd textiel dat eromheen drapeert als een mantel om je lichaam. Deze stof is ontwikkeld door het Tilburgse Textielmerk Innofa.