TOP MADE symposium in het TextielMuseum

8 september, 2014

TOP GEMAAKT – Symposium 2-3-4 Oktober

Top Gemaakt Symposium is de feestelijke lancering van het platform van werkplaatsen voor kunstenaars en ontwerpers (in welke discipline dan ook) in Nederland en Vlaanderen.

‘Het maken’ staat volop in de belangstelling, van 3d-printen en bio zeefdruk tot hackathon. Terwijl kunstenaars en ontwerpers nieuwe concepten van maken verkennen, ontwikkelen werkplaatsen faciliteiten en expertise voor experiment en productie.

Werkplaatsen creëren verbindingen tussen kunst en vormgeving, tussen traditionele en nieuwe technieken, tussen makers en opdrachtgevers uit wetenschap en bedrijfsleven. Met onvermoede toepassingen als resultaat.

>Wat is de maatschappelijke relevantie van werkplaatsen?

>Zijn poëzie en experiment voorwaarden voor productinnovatie?

>Hoe worden traditionele en nieuwe vaardigheden en kennis gedeeld?

Langs deze lijnen belicht Top Gemaakt het aanbod van werkplaatsen in Nederland en Vlaanderen in al hun diversiteit, in een meerdaags programma. Het programma van dag 1 is gericht op inhoudelijke input d.m.v. lezingen en ‘best practices’. Op dag 2 nemen de werkplaatsen dit verder in workshops en werkgroepen.

Voor wie?

Kunstenaars, ontwerpers, architecten en iedereen die zich bezig houdt met beeldende kunst, design, architectuur in cultuurbeleid, vakonderwijs, overheid en fondsen. Ook maatschappelijke organisaties en bedrijven zijn welkom die nieuwsgierig zijn naar wat een werkplaats kan betekenen met betrekking tot het ontwikkelen van prototypes en innovatieve werkprocessen.

Door wie?

Top Gemaakt is georganiseerd door de werkplaatsen Amsterdams Grafisch Atelier, [email protected], Beeldenstorm en Frans Masereel Centrum in samenwerking met DutchCulture|TransArtists, het Textielmuseum en het netwerk van 28 werkplaatsen in Nederland en Vlaanderen.

Wie komen er spreken?

Dick Rijcken, directeur Steim, Koen Brams, onderzoeker en publicist, Cornel Bierens, maker en schrijver, James Bustard (UK) die zowel een glaswerkplaats, een kunstacademie en een Glasmuseum onder een dak heeft, Peik Suyling, van Young Designers over ‘het maken’ als middel, workshop passement koorddraaien in het Textiellab, stencilen met Extrapool, leren door maken met De Waag, strategisch netwerken met Christophe Knoch (DU), en nog vele anderen.

Locatie
2 oktober: Fontys hogeschool (ochtend)  /  TextielMuseum, Tilburg (middag)

3 oktober: TextielMuseum Tilburg  
4 oktober: Open Werkplaatsen Dag in Nederland en Vlaanderen

Aanmelden:

Toegang twee dagen: € 75,- / € 45,- voor studenten
Toegang een dag: € 50,- / € 25,- voor studenten
De toegangsprijzen zijn inclusief koffie / thee / lunch en deelname aan de workshops.
Aanmelden: [email protected]

Open Werkplaatsen Dag 4 oktober

De werkplaatsen organiseren op 4 oktober door het gehele land een Open Werkplaatsen Dag. Neem een kijkje op de werkvloer! Er worden rondleidingen gegeven en workshops (afhankelijk van de werkplaats). De toegang is gratis.