Na weken van renovatie, is Auberge du Bonheur op 25 augustus feestelijk heropend. Speciaal voor de verbouwing zocht het Tilburgse boutique hotel de samenwerking op met het TextielMuseum en lieten ze unieke wandtapijten weven in het TextielLab. De geweven wandkleden komen prominent in de gerenoveerde hotelkamers en lobby te hangen. De kunstwerken moeten de verbinding met Tilburg als Textielstad op een bijzondere manier zichtbaar maken.
Voor de totale vernieuwing van Auberge du Bonheur schakelde het hotel architectenbureau Van der Gun uit Goirle in. Het thema textiel heeft vanaf de conceptfase een grote rol gespeeld in alle ontwerpen. “Er is gezocht naar materialen met een textiele uitstraling. De vloeren, de raambekleding en de wand- en meubelbekleding in de hotelkamers vormen telkens een nauwkeurig op elkaar afgestemd geheel”, vertelt Laura van der Gun. Ook het ontwerpen van de wandkleden was een belangrijk onderdeel. “Als uitgangspunt voor het concept hebben we de plattegrond van Tilburg genomen. Het idee was om de gast kennis te laten maken met markante locaties in de stad. Hiervoor zijn delen van Tilburg uit de plattegrond gelicht en uitvergroot zodat ze een opzichzelfstaand beeld vormen. Elk type kamer kreeg op deze manier zijn eigen uniek kunstwerk.”
Vanuit het TextielLab werd Stef Miero, productontwikkelaar weven, betrokken bij het project. Hij bracht samen met Auberge du Bonheur en architectenbureau Van der Gun het ontwerp voor de wandkleden tot een tastbaar resultaat. Er werd gezocht naar de juiste balans tussen herkenbaarheid en abstractie. Belangrijk hierin was dat de geordende structuur van een stratenplan, in kleur en vorm, plaats zou maken voor een stukje onherkenbaarheid. Volgens Stef Miero is er daarom gebruik gemaakt van vervaging. “Het ontwerp hoefde niet meteen herkenbaar te zijn. Het moet in de eerste plaats mooi zijn, een onderscheidende blikvanger voor de hotelkamer.”
Van der Gun vertelt: “In het TextielLab hebben Stef en ik gebrainstormd over de uitstraling van het beeld zodat we hetzelfde gevoel voor ogen hadden om naartoe te werken. We hebben allerlei verschillende garen en kleurencombinaties uitgeprobeerd.” De samenwerking hierin verliep volgens haar erg prettig. “We droegen allebei mogelijkheden aan waar verrassend mooie details uit voort kwamen.” Het ontwerp is eerst vertaald naar een programma voor de machine. “Later zijn we op de machine zelf garens gaan veranderen. Hierdoor transformeerde de structuur. Het spelen met garens en bindingen geeft meerwaarde aan het ontwerp”, vertelt Miero over het ontwikkelproces.
“Wat we steeds voor ogen hadden, is dat de kleden een bepaalde rust en klasse uitstralen. De bijzondere details moesten naadloos aansluiten bij de eerder gekozen materialen in de verschillende kamers”, licht Laura toe. Miero vindt de manier waarop het materiaal gebruikt is, veel toevoegen aan het ontwerp. “De glanzende garens tegenover de matte, de verschillende structuren en een verscheidenheid aan kleur. Dat maakt het zo bijzonder.”
De geweven wandtapijten krijgen een mooie prominente plaats in de nieuwe kamers van Auberge du Bonheur, in een opgelicht kader in de achterwand van het bed. Om het stukje inzicht in Tilburg kenbaar te maken aan de gast, krijgt elk tapijt een begeleiding in woord en beeld als naambordje naast het bed. In de lobby van het hotel komt een groot kleed te hangen met daarop onder andere de locatie van Auberge du Bonheur terug te vinden is.
Het resultaat is tijdens een overnachting in het 4-sterren hotel te bewonderen. Tijdens een bezoek in het TextielMuseum kun je in het TextielLab bekijken hoe het maakproces in zijn werk gaat.
Benieuwd naar het eindresultaat en wil je graag een overnachting boeken in Auberge du Bonheur? Kijk op de website van Auberge du Bonheur