TextielMuseum presenteert kunstzinnige buitenfilms tijdens Cinema d’Art

27 juni, 2014

Kom tijdens de zwoele zomeravonden kijken naar een fijne film in de buitenlucht tijdens Cinema d'Art! En als het weer niet helemaal meewerkt, dan vertonen we de film gewoon binnen!

In samenwerking met Solar Cinema organiseert het TextielMuseum in de zomermaanden vijf filmavonden met een kunstzinnig randje op het buitenterras van het TextielCafé. De films vallen in de categorieën art & fashion en sluiten aan op de tentoonstelling Artist Textiles: Picasso to Warhol, waarin bedrukte stoffen van wereldberoemde kunstenaars als Andy Warhol, Pablo Picasso, Raoul Dufy, Salvador Dalí en Henri Matisse te bewonderen zijn.

Vanaf 21:00 uur kun je lekker onderuit in een Fatboy op het terras voor het museum. Je drankje en je hapje haal je natuurlijk bij het TextielCafé. De films starten om 22.00 uur. De toegang is gratis en je ontvangt bovendien een toegangskaart om de tentoonstelling tijdens openingstijden te komen bekijken.

Ten slotte nog een laatste tip: neem een kleedje mee voor als het afkoelt!

Programma

Dinsdag 15 juli – Coco Avant Chanel

Biografie over het leven van het Franse mode-icoon Coco Chanel. De frêle Gabrielle Chanel, zoals ze eigenlijk heette, groeide op in een weeshuis en leidde een ongrijpbaar leven met vele identiteiten. Het talent dat al jarenlang in haar zat kwam tot volle wasdom wanneer ze als tiener verhuisde naar Parijs. (103 min.)

 

Dinsdag 29 juli – Surviving Picasso
 

Pablo Picasso stond ook bekend als een man met een woelig liefdesleven. Françoise Gilot is zijn jongste 'slachtoffer'. Ze komt in aanraking met zijn vroegere minaressen, die allen nog steeds geobsedeerd zijn door Picasso. Ze heeft alle moeite van de wereld om haar eigenwaarde niet te verliezen aan deze vrouwenverslindende schilder. (126 min.)

Dinsdag 12 augustus – Mother of GeorgeEngelse ondertitels!

Bekijk trailer

De knappe Ayodele Balogun, eigenaar van een klein Nigeriaans restaurant in Brooklyn, zal trouwen met zijn verloofde Adenike waarmee hij een nieuw leven begint in de Verenigde Staten. Hun traditionele Yoruba-bruiloft mondt uit in een ceremonie waarbij Adenika vernoemd wordt naar haar nog te verwekken zoon, George. Maar als de maanden verstrijken zonder zwangerschap raakt Ma George in een tweestrijd verwikkeld tussen haar Yoruba-cultuur en haar nieuwe leven in Amerika wanneer ze wordt geconfronteerd met ongemakkelijke en onbekende keuzes in de strijd om haar huwelijk te redden. Vooral visueel ziet het er prachtig uit, in het bijzonder de de kleurrijke traditionele kleding met Vlisco-achtige stoffen en het camerawerk is doeltreffend. (107 min.)

Dinsdag 26 augustus – Basquiat – Nederlandse ondertiteling

Bekijk trailer

Na zijn ontdekking wordt de jonge graffiti-kunstenaar Jean Michel Basquiat direct bestempeld als een van de grootste talenten van de New Yorkse kunst-scene. Hij treedt toe tot de kleine kring van vertrouwelingen rond Andy Warhol. Zijn schilderijen vinden grif aftrek bij belangrijke musea en kunstverzamelaars, en de media storten zich vol overgave op de eerste zwarte kunstenaar die succes heeft in de voornamelijk door blanken gedomineerde kunstwereld. Maar terwijl zijn ster blijft rijzen, buigt Basquiat steeds verder onder het juk van zijn eigen succes. Zijn leven krijgt een fatale wending als hij zijn uitvlucht zoekt in het gebruik van alcohol en drugs. (112 min.)

Dinsdag 9 september – Midnight in Paris – Nederlandse ondertiteling

Bekijk trailer

Gil is een worstelend schrijver die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan Parijs. In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan en liever heeft dat Gil commerciële klussen doet, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de stad der liefde. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op een wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier of lijkt dat maar zo? (100 min.)