TextielMuseum geeft afbeeldingen vrij

9 juli, 2014

Het TextielMuseum geeft als eerste museum in Noord-Brabant afbeeldingen uit haar collectie vrij voor commercieel hergebruik. Het moedigt ontwikkelaars, onderzoekers en geïnteresseerden aan om nieuwe applicaties te maken en die voor 1 september in sturen voor de App Challenge. Meer informatie en aanmelden via www.opencultuurdata.nl/challenge. De beste cultuurapplicaties maken kans op een prijs van € 5.000 en begeleiding.

Het gaat om ruim 400 afbeeldingen van historische textielgereedschappen, textiele objecten en oude prenten met voorstellingen op textielgebied vervaardigd vóór 1860. De afbeeldingen zijn Publiek Domein of worden beschikbaar gesteld onder Creative Commons Zero (CC0). Dit houdt in dat de data zonder toestemming mogen worden hergebruikt, ook voor commerciële doeleinden. Het museum zal regelmatig nieuwe afbeeldingen toevoegen.

De publicatie van open data is een resultaat van de masterclass Open Cultuur Data waaraan het TextielMuseum deelneemt. De masterclass en de Challenge zijn onderdeel van het Challengers-programma van Open Cultuur Data, een initiatief van Kennisland, Open State Foundation en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW.