Textielkunstwerk voor het vernieuwde museum Grimmwelt in Kassel (Duitsland)

11 september, 2015

Ursula Wagner, oud European Textile Trainee, ontwierp in opdracht van TheGreenEyl en in samenwerking met het TextielLab een enorm textielkunstwerk voor het vernieuwde museum Grimmwelt in Kassel, Duitsland.

Op 4 september werd Grimmwelt geopend waar het verhaal van de wereldberoemde gebroeders Grimm tot leven komt. Grimmwelt is een cultureel platform van Europese klasse, mede door het grote interactieve aanbod. Het nieuwe gebouw van Grimmwelt is zeker geen klassiek museum. De moderne nieuwbouw is een hedendaagse vertaling waar de sprookjes  van de gebroeders Grimm opnieuw tot leven komen. 30 architecten kregen de opdracht om het nieuwe museum te ontwerpen.

Het ontwerpbureau TheGreenEyl uit Berlijn is gevraagd of een grootschalig textiel object te ontwerpen voor een permanente tentoonstelling in dit nieuwe museum. Het is een groot gordijn geworden van 4 meter hoog en 25 meter lang, dat golvend door de ruimte wordt geloodst. Thema voor de installatie is het werk van de gebroeders Grimm in de vorm van het eerste Duitse woordenboek.

Ursula Wagner omschrijft de installatie:

‘onze installatie presenteert het idee, dat taal in continue verandering is. Daarom hebben we een dynamische textuur gecreeerd, waardoor en verschillende perspectieven ontstaan qua leesbaarheid. De tekst op het gordijn is een ketting van woorden, van WORT tot ARBEIT. Deze gaan langs 46 vertalingen die te vinden zijn in het Duitse woordenboek. De gebroeders Grimm bedachten namelijk dat woorden uitgelegd konden worden met andere woorden. De vertalingen zijn geweven in zilver en ze wisselen van zichtbaarheid naar onzichtbaarheid – dit ligt aan het perspectief van de lezer.