Schenking Pieter Wiegersma

22 april, 2015

Onlangs ontving het TextielMuseum een genereuze schenking van de nabestaanden van Nederlands kunstenaar Pieter Wiegersma (1920 – 2009). De schenking, een greep uit zijn veelzijdige en omvangrijke oeuvre, bestaat uit een groot aantal ontwerpschetsen, foto’s en enkele wandtapijten. Als stagiaire kunstgeschiedenis bij het TextielMuseum heb ik het spannende karwei op me genomen om deze prachtige werken te onderzoeken, te ordenen en te indexeren.

Ik heb zo veel mogelijk gegevens over de ontwerpschetsen achterhaald, beginnend bij de titel, het jaar van vervaardiging en of het ontwerp daadwerkelijk is uitgevoerd tot wandtapijt. Het was een interessante puzzelachtige zoektocht in boeken, fotoalbums en Wiegersma’s persoonlijke archief. Na het verzamelen van de informatie heb ik de werken genummerd en ingeschreven in het digitale systeem van het TextielMuseum.

De schetsen zijn zorgvuldig verpakt in zuurvrij papier en opgeslagen in één van de depots met klimaatbeheersing. Op deze manier waarborgt het TextielMuseum dat Wiegersma’s unieke werk behouden blijft voor de toekomst.  

Lotte Verberne
Stagiaire