Op 18 juni gaat in het TextielMuseum de tentoonstelling ‘Pop Art Fabrics & Fashion | van Warhol tot Westwood’ van start. In de popart tijd maken veel jonge ontwerpers spannende nieuwe patronen voor textiel en behang, geïnspireerd door popart. Zelfs gerenommeerde popkunstenaars als Andy Warhol en internationaal geprezen modeontwerpers als Zandra Rhodes ontwerpen spectaculair poptextiel voor mode en huis. Gelijktijdig met de start van de tentoonstelling organiseert het TextielMuseum | TextielLab een ontwerpwedstrijd. Net als de grote namen uit de tentoonstelling mag jij aan de slag gaan bij het ontwerpen van een eigen PopShirt! Ga met zelf gekozen materialen aan de slag, experimenteer met technieken en patronen en laat je inspireren door de tentoonstelling ‘Pop Art Fabrics & Fashion’. De vakkundige jury bestaat uit niemand minder dan designer en artiest Bas Kosters, modejournaliste en uberfashionista Aynouk Tan, garenexpert van het TextielLab en modeontwerper Martijn van Strien en conservator kunst en vormgeving van het TextielMuseum Caroline Boot.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar popcontest@textielmuseum.nl, hierna krijg je de aanleverspecificaties toegestuurd. Deelnemen aan de contest kan tot en met 30 september 2016. Daarna is het aan de vakjury om een selectie van de 10 beste inzendingen te maken. Vanaf 4 tot 18 november kan er op Facebook op deze 10 inzendingen worden gestemd voor de publieksprijs. Op zondag 20 november worden de winnaars van de PopContest bekend gemaakt in het TextielMuseum. De vakjurywinnaar gaat een dag meelopen in het TextielLab, waar de fijne kneepjes van het textielvakmanschap worden bijgebracht! De publiekswinnaar krijgt een professionele masterclass naar keuze in het TextielMuseum | TextielLab ter waarde van € 150,-.
Je mag je werkproces gedurende de looptijd van de PopContest met ons delen via #popcontest.
De Jury:
Aynouk Tan
(foto: Marco ter Beek)
Aynouk Tan (1982) kijkt als een antropoloog naar de mode. Als journalist, curator en adviseur bevraagt ze welke rol kleding speelt bij de totstandkoming van onze percepties en identiteit. In haar column 'mode volgens Aynouk Tan' in het NRC Handelsblad hulde ze zich wekelijks in een andere outfit om dergelijke vraagstukken aan den lijven te ondervinden. Tan werkt ook als trenanalyticus- en strateeg voor verschillende bedrijven en vormgevers, cureert tentoonstellingen en is gastdocent aan (inter)nationale kunstacademies en universiteiten. Momenteel schrijft ze een modepamflet dat verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij.
Bas Kosters
Bas Kosters (Zutphen 1977 ) is een in Nederland geschoolde designer/artist. Bas Kosters staat aan het hoofd van de Bas Kosters Studio waar vanuit hij kleding collecties presenteert en fashion gerelateerde activiteiten onderneemt. Naast het ontwikkelen van een pret a porter collectie en haute couture stukken houdt Bas zich bezig met illustratie, design, muziek en performance en is de editor van zijn eigen magazine “Extra Kak”. Bas creëert rondom zijn mode een beleving waarin imago, muziek, graphics en lifestyle centraal staan. Muziek speelt een belangrijke rol in deze belevingswereld. Hij is een van de organisatoren van de “Anti fashion party” en lid van dj duo “Fashionpack”. Naast het winnen van enkele nationale prijzen staat bas bekend om zijn innovatieve samenwerkingen met bedrijven als Bugaboo, Heineken, Zeeman en Wehkamp.
Martijn van Strien
In 2012 studeert Martijn van Strien af aan de Design Academy in Eindhoven met specialisaties op gebied van textiel design en trend forecasting. Nadat hij in Antwerpen heeft gewerkt voor Bruno Pieter's verhuist hij naar Rotterdam, waar hij zijn eigen studio start in 2014.
Van Strien's studio gebruikt moderne technologie om innovatieve ideëen te integreren in de huidige modewereld. Door zijn radicaal andere kijk en aanpak op het gebied van kledingontwerp, productie en consumptie verandert hij de perceptie en opent nieuwe mogelijkheden voor een meer duurzame industrie.
Zijn label 'mphvs' toont zijn fascinatie voor wetenschap, architectuur en stijl. In 2015 lanceert de studio The Post-Couture Collectie, een open-source project waarmee hij de eerste makerscommunity lanceert voor kleding. Het geeft consumenten de mogelijkheid om hun eigen kleding in elkaar te zetten, doordat de kleding ontworpen is met lasermachines en 3d printers. In 2016 presenteert Van Strien samen met Vera de Pont zijn eerste publicatie, The Open-Source Fashion Manifesto, bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.
Caroline Boot
Caroline Boot is al geruime tijd als conservator kunst en vormgeving bij het TextielMuseum werkzaam. Zij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.
In het museum heeft zij een brede collectie textielvormgeving en beeldende kunst opgebouwd. Naast retrospectieve aankopen voor de collectie, begeleidt zij ook kunstenaars en ontwerpers die in opdracht werk maken in het TextielLab. Ook de organisatie van tentoonstellingen behoort tot haar takenpakket. Een groot aantal exposities en publicaties staan op haar naam. Recent was zij projectleider van de tentoonstelling ‘Pop Art. Fashion & Fabrics’.