Paternoster

25 maart, 2016

Medewerkers van het TextielMuseum hebben een nieuwe machine geïnstalleerd in de Wollen dekenfabriek. Het is een Paternostersysteem om kettingbomen in op te bergen totdat ze gebruikt worden. Er kunnen zes kettingbomen in bewaard worden.

De machine is speciaal voor het TextielLab gemaakt in Italië door de hoogwaardige machinebouwer Sariel (Brugherio). De aanwinst is geplaatst tussen de scheermachine en het jacquardweefgetouw van de Wollendekenfabriek.

Sinds enkele jaren werken we in het TextielLab met verschillende soorten kettingbomen (van een wollen ketting tot een katoenen ketting en van een polyester ketting tot mono filament ketting). Om de hoeveelheid aan kettingbomen op een veilige en nette manier op te bergen, en de ruggen van onze wevers te sparen, hebben we deze Paternoster aangekocht.

Een ander belangrijk voordeel is dat de bomen veel minder kans lopen om beschadigd te raken (voorheen lagen ze op de grond). Dit resulteert in een betere kwaliteit van producten en minder draadbreuken en dus ook meer productie!

De kettingboom is het onderdeel van het weefgetouw waar de ketting opgewonden is. Het opwinden van de ketting heet scheren. in het museum gebruiken we hiervoor een kettingscheermachine met scheerriet en klossenrek van Gebrüder Sucker (Grünberg) uit 1900.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een paternostersysteem is een elektronisch carrousel die objecten zonder onderbreking transporteert aan twee kettingen in een schacht. Daardoor is elk object in het systeem, in ons geval een kettingboom, altijd bereikbaar. De naam van het systeem is ontleend aan de traditionele rooms-katholieke rozenkrans, die aangeeft wanneer een Pater Noster (Latijns voor Onze vader) gebeden moet worden.

 

RokerHRO