Open Monumentendag 15 september

5 september, 2013

Op zondag 15 september gunt het TextielMuseum zijn bezoekers een kijkje achter de schermen in het kader van de landelijke Open Monumentendagen. Het centrale thema is 'macht en pracht' en het museum haakt daar met een uitgebreid programma graag op aan. Zo zijn er vijf unieke rondleidingen samengesteld. De entree is vrij en ook de inloopworkshop is die dag kosteloos. Als klap op de vuurpijl wordt er nog een zeer bijzonder vaandel overhandigd en kunnen bezoekers kunst en antiek laten taxeren. Daarnaast heeft de TextielShop speciaal voor bezoekers een sale actie.
 

Programma

Het museum is vrij toegankelijk. Openingstijden op zondag 15 september: 12.00 tot 17.00 uur.

Rondleidingen
Aanvang: 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

De macht van de directeur
We onderbreken directeur Errol van de Werdt tijdens zijn drukke bezigheden. Hij vertelt over zijn ambities met het TextielMuseum. Daarnaast is er een bijzondere ontmoeting met zijn voorganger: directeur Christiaan Mommers van de Wollenstoffenfabriek Mommers & Co (1884).

Collectieschatten
De rijke collectie van het museum wordt zorgvuldig bewaard in verschillende depots. Collectiemedewerker Rosalie Swagemakers vertelt graag over de totstandkoming van tentoonstellingen en neemt je mee op een tocht door de schatkamers van het museum.

De kracht van techniek
Het museum kent verschillende verborgen ruimtes waar technische apparatuur opgesteld staat. Ardie Smeulders, medewerker Technische Dienst, laat je deze installaties zien, zoals het klimaat-beheersingsysteem, de pompkamer en de sprinklerinstallatie.

Een prachtig product
Kijk mee over de schouder van de productontwikkelaar. Zie hoe een product tot stand komt en wat daar allemaal bij komt kijken. Je wordt meegenomen door het TextielLab, maar je bewondert ook het confectieatelier en het garenmagazijn, normaal afgesloten voor bezoekers.

De verborgen schatten van het Archiefdepot
Heeft u zich ook wel eens afgevraagd wat die doos op het dak van een van de gebouwen van het TextielMuseum voorstelt? Vandaag wordt een tipje van de sluier opgelicht. Luud de Brouwer opent de deuren en laat zien welke geheimen het Archiefdepot bewaart.

Op eigen kracht
Je kunt natuurlijk ook zelf rondkijken in het museum. Er wordt met man en macht gewerkt op de machines in het TextielLab en in de Wollendekenfabriek. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen in de tentoonstelling ‘Eyes on Nature. Wall Hangings’. Op de eerste etage zijn de mannen aan de macht in de tentoonstelling ‘ROUGH’. Een voorbeeld van prachtige producten uit het TextielLab zie je in de tentoonstelling ‘Highlights TextielLab: Wool Diaries’.

Inloopworkshop: De macht van het goud
Inloopworkshop voor jong en oud. Bedruk je t-shirt met gouden accessoires en laat iedereen zien dat jij de macht hebt. Met gouden kettingen, horloges, medailles kun je je shirt prachtig verfraaien. Neem wel zelf je shirt mee, de voorraad is beperkt. Van 13.00 tot 16.00 uur.

Workshop op inschrijving: Broche van zilverpapier
Ook de reguliere workshop op zondag sluit aan bij het Open Monumentendag-thema 'Macht en Pracht. Hier wordt gewerkt met zilverpapier, kralen en pailletten met als resultaat een prachtige broche. De workshop duurt van  14.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie klik hier. Mocht er op zondag nog plaats zijn dan kun je ter plekke aanschuiven (materiaalkosten €7,-).

Demonstratie Touwslaan
Medewerkers van het museum laten de kunst van het ambachtelijk touwslaan zien en vervaardigen de prachtigste koorden. Van 13.00 tot 16.00 uur.

Een prachtig Cadeau
Als klap op de vuurpijl kunt u getuige zijn van de officiële aanbieding van een honderd jaar oud verenigingsvaandel aan directeur Errol van de Werdt. Dit vaandel wordt geschonken door het ´Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia´. Het museum is heel blij met deze aanvulling op de historische collectie. Het gaat om een kostbaar, goed gerestaureerd vaandel. Het TextielMuseum verzamelt in de regel geen vaandels, maar omdat dit een wel heel bijzonder vaandel is, maakt het museum voor deze keer graag een uitzondering. Aanvang 16.00 uur.

Taxatiedag
Heb je prachtige kunstvoorwerpen in huis en vraag je je af wat ze waard zijn? Neem juwelen, zilver, schilderijen, Aziatische kunst en Chinees porselein mee om deze geheel kosteloos en vrijblijvend door de deskundige en gecertificeerde taxateur van Vendu Notarishuis te laten taxeren. Indien gewenst nemen zij ter plaatse voorwerpen in voor veiling. Van 12.00 tot 16.00 uur