Open Monumentendag: gratis entree & programma

9 augustus, 2023

Zondag 10 september is het weer Open Monumentendag in het TextielMuseum! We vieren dit met gratis entree en activiteiten in het museum en buiten op ons terrein. We laten je deze dag graag zien hoe we in ons museum erfgoed in leven houden.

Activiteiten


Foto: Tommy de Lange

Elk kwartier een mini rondleiding

Vanaf 12:30 uur start ieder kwartier een mini rondleiding. Een van onze enthousiaste gidsen neemt je graag in vogelvlucht mee door het museum en voorziet je ondertussen van de benodigde toelichting.

 


Foto: Jantiene van Elk in de bibliotheek, door Josefina Eikenaar

Lezing Plantaardige Kleurstoffen

Bibliothecaris Jantiene van Elk weet alles over natuurlijke kleurstoffen en het gebruik ervan door de jaren heen. Deze kennis wil ze tijdens Open Monumentendag graag met je delen tijdens een lezing. Verken samen met Jantiene de eeuwenoude techniek van het verven met planten en hoe deze nog steeds toegepast kan worden. Voor bruikbare planten hoef je niet ver te zoeken, kijk maar eens in de Verfplantentuin op ons terrein. De lezingen vinden plaats om 14:00 uur en 15:00 uur in ons Auditorium.

 


Foto: Kevita Junior

Open huis én open tuin!

Aansluitend op de lezing van bibliothecaris Jantiene over plantaardige kleurstoffen kun je een kijkje nemen in de Verfplantentuin op ons terrein. Hier zie je diverse planten in bloei, waarvan later textielverf gemaakt kan worden. De buurtbewoners die wij onze ’tuinvrijwilligers’ mogen noemen zijn deze dag aan het werk in de tuin en beantwoorden graag al jouw vragen over hun dierbare verfplanten. Daarnaast laten zij je aan de hand van geverfde stalen en eco prints zien wat de mogelijkheden van bekende en minder bekende planten uit Nederland zijn.

 


Foto: Patty van den Elshout

Te zien

Uiteraard heeft het TextielMuseum meer te bieden. Neem dus ook vooral een kijkje in onze vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Leer meer over de Tilburgse geschiedenis van de textielindustrie in de Damastweverij en de Wollendekenfabriek, beleef in het TextielLab hoe we recht voor je neus de meest innovatieve textielprojecten ontwikkelen op state-of-the-art machines, ontdek actueel en verhalend textiel in de tentoonstelling ‘Textile now – elke draad een verhaal‘ en ga zelf aan de slag in de doe-tentoonstelling ‘Makersgeheimen #3 – voor de hele familie’.

 

Praktische informatie

  • We zijn zondag 10 september geopend van 12:00-17:00 uur
  • Entree en alle activiteiten zijn gratis