Open Monumentendag 2019

12 augustus, 2019

Op zondag 15 september is het TextielMuseum gratis te bezoeken van 12.00 uur tot 17.00 uur tijdens Open Monumentendag. Het centrale thema is dit jaar ‘Plekken van plezier’. Het museum biedt een rijk programma aan in de voormalige textielfabriek, met onder meer rondleidingen door het TextielLab, lezingen over de historie van het gebouw, historische filmvertoningen en voor kinderen een speurtocht én de workshop ‘stoommachine bouwen’. Genoeg gezien en ontdekt? Kom tot rust in het TextielCafé onder het genot van een lekker taartje of goede kop koffie.

Vrijwilliger met bezoekers. Foto: Tommy de Lange
Bezoekers met een vrijwilliger in het museum. Foto: Tommy de Lange i.o.v. het TextielMuseum.

Programma:

Inloopworkshop
Tijd: doorlopend

Tijdens de inloopworkshop ‘Stoommachine bouwen’ ga je aan de slag met huis-tuin-en-keuken materialen en ontwerp je een eigen fantasie (stoom)machine.

Mini rondleidingen
Tijd: 12.30, 13.15, 14.00, 14.45 en 15.30

Gedurende de dag vinden er steeds 3 verschillende mini-rondleidingen plaats.

  • Ga op ontdekking door het TextielLab en kom achter de innovatieve kant van textiel
  • Maak een reis terug in de tijd door de Wollendekenfabriek en zie hoe een wollen deken werd gemaakt in de periode 1900-1940
  • Maak een wandeling door het historische gebouw en krijg meer uitleg over de vele bijzondere plekken

Lezingen
Tijd: 13.00, 14.15 en 15.30

In de bibliotheek zijn gedurende de dag 3 lezingen bij te wonen. Om 13.00 start een lezing over projecten uit het TextielLab waarbij de collectie van het TextielMuseum als inspiratiebron werd gebruikt. Om 14.15 start er een lezing over de historie van het gebouw. Om 15.30 wordt aan de hand van stalenboeken verteld over de geschiedenis van ‘leren door te maken’, een onderwerp dat in het TextielLab nog steeds actueel is.

Filmvertoning
Tijd: tussen de lezingen door

In de bibliotheek is de film ‘De industriële revolutie in Engeland’ te zien. De film toont nieuwe uitvindingen en toepassingen in de periode van 1730 tot 1840, waarvan de stoommachine wel een van de belangrijkste is.

Kinderspeurtocht
Tijd: doorlopend

Aan de hand van allerlei vragen kunnen kinderen in het museum op zoek gaan naar letters. Met de letters die zijn verzameld kunnen woorden worden gemaakt in het thema ‘Plekken van Plezier’. Lever de oplossing in en maak kans op een prijs.

Bezoekers in het TextielMuseum

Bezoekers aan het werk in het TextielMuseum. Foto: Tommy de Lange i.o.v. het TextielMuseum