Opbouw tentoonstelling ‘Under the skin’

28 mei, 2015

Het is bijna zover: de opening van de tentoonstelling ‘Under the skin’. Na maanden van voorbereidingen is het spannende moment van opening in zicht. De afgelopen week stond in het teken van de opbouw van de tentoonstelling. De laatste dagen is er hard gewerkt om alles op tijd af en paraat te krijgen.

Velerlei kunstwerken zijn samengebracht om het thema ‘Under de skin’ te vertolken. Naast kunstwerken uit de eigen collectie van het TextielMuseum zijn er ook werken van internationale bruikleengevers in de tentoonstelling opgenomen. Het vervoeren van deze werken naar Nederland was een delicate aangelegenheid waarvoor kisten en ander geschikt verpakkingsmateriaal op maat zijn gemaakt. Bij het uitpakken van kwetsbare kunstwerken is er vaak een curator of restaurator namens de bruikleengever aanwezig. De toestand van het werk wordt altijd direct gecontroleerd, gefotografeerd en vastgelegd in een conditierapport.

Enkele kunstenaars zijn zelf naar het TextielMuseum gekomen om de installatie van hun werk te begeleiden. Op de foto is te zien hoe kunstenares Madeleine Berkhemer haar werk ‘zonder titel’, dat bestaat uit talloze gekleurde panty’s, opspant in de ruimt.

Op de tentoonstelling zijn sculpturen, installaties, muurwerken en films te zien van 26 (inter)nationale kunstenaars. Alle werken zijn met uiterste zorg en precisie geplaatst. Het is een prachtige, zinnenprikkelende tentoonstelling geworden die loopt van 30 mei t/m 20 september 2015.

Lotte Verberne
Stagiaire