Er zijn veel verhalen te vertellen over Textiel en Ruimte, vooral als het over een periode van 100 jaar gaat. Het zijn ‘levende ruimten’ die een rol spelen in ons leven.
In geabstraheerde stijlkamers, vertalingen van ideaalbeelden van een ontwerpstroming of specifieke woningen tussen 1900 en nu, verbeelden we het wonen, vormgeving en de rol van textiel in het interieur.
We hebben ook hedendaagse werken, de zogenaamde Conversation Pieces, gekozen tegenover de historische stukken. Er ontstaat een gelaagd narratief dat je kan doen verwonderen over de toenmalige huisraad en de actualiteit van de oudere stukken. Daardoor doet de tentoonstelling ook haar titel 'Living Spaces' eer aan. De stijlkamers zijn nog steeds actueel. We lopen cirkels in de tijd en komen zo de geschiedenis weer tegen.
Zo zijn de eerste levensjaren van ontwerper Maarten Baas’ in de Seventies geweest, de periode die we aanduiden als ‘Doe het zelf’. De met de hand gekneede oranje ‘Clay Chair’ van Baas is daar een echo van.
De 'Conceptkamer HuisRaad', die we ontwierpen in opdracht van het TextielMuseum, is een indirect vervolg op het tentoonstellingconcept en opgezet in de traditie van de stijlkamer: een ruimtelijke utopie die als realiteit wordt gepresenteerd.
HuisRaad is een mobiele conceptroom, uitgaande van het idee dat we steeds meer als digitale nomaden leven. Deze utopie wordt voor ons nog steeds verbeeld door een collage uit de jaren zestig van Superstudio, een architectencollectief uit Italië. Superstudio stond een ideale samenleving voor waar we overal kunnen inpluggen en waar het vermeend bezit collectief is. Mensen verblijven in een abstract landschap en zijn overal thuis. Zelf geboren in de jaren 1960 ben ik nog steeds beïnvloed door deze tijdsgeest.
Rianne Makkink, ontwerper