Rondleiding TextielLab en workshop vilten

Vilten

Ontdek alle textiel technieken die uitgevoerd worden in het TextielLab en ga zelf aan de slag met de techniek vilten!

Vilt ontstaat wanneer de schubben van de wol in elkaar haken. Wol kan door sop, warmte en wrijving vervilten. De belangrijkste benodigdheden bij deze workshop zijn dan ook warm water, zeep en beweging! Met verschillende kleuren gekaarde wol gaan de leerlingen zelf aan de slag.

In het TextielLab, waar met bijzondere garens allerlei textielproducten worden gemaakt, krijgen de leerlingen een rondleiding langs de moderne textielmachines.

De hele klas krijgt eerst een instructie over het vilten. Daarna wordt de klas in twee groepen verdeeld. De eerste groep krijgt eerst een rondleiding langs de machines in het TextielLab. De tweede groep gaat vilten in de TextielStudio, onder begeleiding van de eigen leerkracht en de ouders. Na 45 minuten wordt er gewisseld.

Ontdek textiel

Voor veel kinderen is een bezoek aan het TextielMuseum een eerste kennismaking met het heden, verleden en de toekomst van textiel. Het maakt hen bewust van hoe het onderdeel is van hun dagelijks leven en laat hen ontdekken wat er mogelijk is met textiel. In het TextielLab worden, met de technieken weven, breien, borduren, tuften, laseren en passement, op moderne machines allerlei soorten draden omgetoverd tot textiele voorwerpen en kunst.

Praktische info

Voorwaarden schoolbezoek
Om voor alle kinderen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Per programma staat het aantal begeleiders vermeld dat het museum bij het bezoek verwacht. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. Alle begeleiders hebben vrije toegang.

Kosten
De kosten van dit programma bedragen € 110,- per klas. Deze prijs is inclusief entree voor leerkrachten en begeleiders. Basisschool leerlingen hoeven geen entree te betalen in het TextielMuseum.

Boeken
Vul het onderstaande aanvraagformulier in om dit onderwijsprogramma te boeken. Je kunt uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum een aanvraag indienen. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.

Lees hier de huidige coronamaatregelen die gelden voor onderwijsgroepen.

Aanvraagformulier

Vraag je
bezoek aan

Een aanvraag voor een boeking ontvangen we het liefst middels onderstaand formulier. Wij sturen dan zo snel mogelijk een offerte. Ook voor de aanvraag van meer informatie kan dit formulier worden gebruikt.