Laat je betoveren door innovatief textiel van deze tijd

Toverend textiel

Textiel oudbollig of stoffig? Dat hoeft helemaal niet!

In Toverend textiel maken de leerlingen kennis met techniek en ambacht. Ze borduren met een speciale draad een eigen tekening die de stof van kleur doet veranderen! 

Textiel is altijd in ontwikkeling; ontwerpers bedenken steeds weer nieuwe ideeën hoe ze textiel kunnen gebruiken. Niets is onmogelijk. Je kunt gebouwen, auto’s en vliegtuigen bouwen met textiel. Maar er zijn ook ontwerpers die textiel op nóg slimmere manieren inzetten. Zij ontwikkelden ‘smart textiles; textiel dat kan reageren op haar omgeving, zoals het opwekken van zonne-energie met textiel bijvoorbeeld. We kunnen dus steeds meer met textiel, maar ook de toekomst is veelbelovend. In ‘Toverend textiel’ denken de leerlingen na over de functies van textiel en ontdekken ze wat het allemaal nog meer kan. 

kinderen tijdens workshop toverend textiel
foto: Maria van der Heyden

Al makend verwonderen de leerlingen zich over de mogelijkheden van textiel in een workshop waar ambacht, alchemie en techniek samenkomen. De leerlingen gaan aan de slag met symbolen om een boodschap over te brengen. Ze borduren hun symbool op een stukje stof en ontdekken daarna hoe ze hun ontwerp kunnen laten oplichten. We geven je alvast een hinttijdens de workshop gebruiken we lapjes stof die zijn behandeld met textielverf die reageert op warmteeen batterij en garens die stroom geleiden. 

kinderen tijdens workshop toverend textiel
foto: Maria van der Heyden

Museumtocht & workshop

Dit onderwijsprogramma is een wisselprogramma en bestaat uit een museumtocht én een workshop. In de museumtocht gaan de leerlingen zelfstandig in groepjes op onderzoek uit in het museum. Door middel van opdrachtkaarten ontdekken ze het museum op een interactieve manier. Deze museumtocht sluit aan op de belevingswereld van de leerlingen en zet hen aan het denken over textiel. De workshop vindt plaats in de textielstudio’s van het museum en wordt begeleid door een museumdocent.

kinderen tijdens workshop toverend textiel
foto: Maria van der Heyden

Praktische info

Voorwaarden museumbezoek
Om voor alle kinderen een prettig museumbezoek te garanderen is er begeleiding nodig vanuit de school. Voor dit programma hebben we minimaal 4 volwassen begeleiders nodig. 

Kosten
De kosten van dit programma bedragen € 120,- per klas. Deze prijs is inclusief entree voor leerkrachten en begeleiders. Basisschool leerlingen hoeven geen entree te betalen in het TextielMuseum.

Boeken
Vul het onderstaande aanvraagformulier in om dit onderwijsprogramma te boeken. Je kunt uiterlijk twee weken vóór de bezoekdatum een aanvraag indienen. Wil je een boeking voor meerdere klassen tegelijk indienen? Dan is het verstandig dit wat eerder te doen, in verband met de beperkte ruimte.
 

Aanvraagformulier

Vraag je

bezoek aan

Een aanvraag voor een boeking ontvangen we het liefst middels onderstaand formulier. Wij sturen dan zo snel mogelijk een offerte. Ook voor de aanvraag van meer informatie kan dit formulier worden gebruikt.