Nationale Museumweek 2019

2 april, 2019

Van 9 t/m 14 april doet het TextielMuseum mee met Nationale Museumweek, waarbij musea in heel Nederland rond het thema ‘Ons echte goud’ hun museumschatten extra onder de aandacht brengen. Gedurende de week zijn er in het museum verschillende dingen te doen. Met als hoogtepunt een scala aan gratis activiteiten in het weekend van 13 en 14 april. Het TextielMuseum biedt je dan de unieke kans kennis te maken met de mensen die werken in het museum. Van de projectleiders in het TextielLab tot het Hoofd Museumzaken: ze delen bijzondere anekdotes, tonen het museum ‘behind the scenes’ en openen deuren die normaal gesloten blijven. Doe mee met de inloopworkshop, ga mee op tour en verwonder je over het werk Mask van Bertjan Pot dat het museum dit jaar uitkoos als pronkstuk. Bovendien bezoek je het museum van 9 t/m 14 april met 50% korting (maandag 8 april is het museum gesloten).

 

Mask – Bertjan Pot

PRONKSTUK

Breed grijnzend, lange neus en grote oren. Wat doet dit masker met jou?

Terugkomend element tijdens de Museumweek is het pronkstuk, waarbij musea een werk uit de collectie uitlichten. Dit jaar is het werk Mask van Bertjan Pot het pronkstuk van het TextielMuseum. In 2010 startte Bertjan Pot met een materiaalexperiment, dat als doel had om door het aaneennaaien van koorden een vlak tapijt te realiseren. Het tapijt ging bobbelen en zijn experiment mislukte. Maar hij experimenteerde verder en zo ontstonden op de naaimachine uiteindelijk maskers van dunne kleurige koorden.

Het gebruik van maskers is al eeuwenoud en de betekenis van een masker verschilt per cultuur. De ene keer wordt het gebruikt om de identiteit te verhullen, de andere keer om goden te eren of mythische gebeurtenissen uit te beelden. De maskers van Bertjan Pot zijn een vervreemdende en soms humoristische variant op de traditionele, ceremoniële maskers.

Zijn Mask is nog niet eerder in het museum tentoongesteld en speciaal tijdens Museumweek 2019 te zien!

GRATIS ACTIVITEITEN

Tijdens de Nationale Museumweek organiseert het TextielMuseum een reeks aan gratis activiteiten in het teken van het thema ‘Ons echte goud’ en het pronkstuk.
MEET&GREET
zaterdag 13 en zondag 14 april | 13:00 – 16:00

Op zaterdag en zondag krijg je de exclusieve kans om de mensen die in het museum werken het hemd van het lijf vragen. Tijdens deze bijzondere rondleidingen delen ze bijzondere anekdotes, tonen ze ‘behind the scenes’ en openen ze deuren die normaal gesloten blijven. Wat doet het Hoofd Museumzaken zoal op een dag? Wat is er allemaal voor nodig om een tentoonstelling op te bouwen? Hoeveel mensen werkten mee aan het LocHal project? Neem een kijkje achter de schermen en kom op plekken die normaal voor bezoekers niet toegankelijk zijn.

Er zijn 4 verschillende Meet&Greets die allemaal 4x op een dag worden gegeven:
– Ardie Smeulders – Medewerker Technische Dienst
– Elles van Vegchel – Hoofd Museumzaken
– Gaudia van Tilburg – Tentoonstellingsbouw (za)/Adelheid Smit – Junior Conservator (zo)
– Babette Pörtzgen – Projectleider TextielLab  (za)/Lotte van Dijk – Assistent Productontwikkelaar (zo)
Zaterdag en zondag om 13u – 13:45u – 14:45u – 15:30U
De duur van een Meet&Greet is een half uur
SPECIALE MINI RONDLEIDINGEN
Zaterdag 13 en zondag 14 april | 13:00 – 16:00

Ga met onze rondleiders mee op tour langs de highlights van de tentoonstelling Black & White en het TextielLab en ontdek zo de wereld van textiel.
– zaterdag en zondag om 13u – 13:45u – 14:45u – 15:30u
– de duur van de rondleiding is een half uur


Tentoonstelling Black & White | Symboliek in Kunst & Design. Foto: Josefina Eikenaar

INTERACTIEVE RONDLEIDING MASKER
Dinsdag 9 t/m zondag 14 april

Het gebruik van maskers is al eeuwenoud. Ze worden gebruikt om de identiteit te verhullen, om goden te eren of mythische gebeurtenissen uit te beelden. Is het dragen van een masker ook van deze tijd? Is het gebruik van social media eigenlijk ook een masker? Ga tijdens de interactieve rondleiding, naar aanleiding van het masker van Bertjan Pot in dialoog over de rol van maskers in onze cultuur.
Tijden:
Di – vrij om 11u – 12u – 14u
Za – zo 13u – 13:45u – 14:45u – 15:30u
INLOOPWORKSHOP MASKER
Woensdag 10, zaterdag 13 en zondag 14 april | 13:00 – 16:00

Laat je inspireren door het masker van Bertjan Pot. Maak in de inloopworkshop met de koorden die op onze passementafdeling zijn gemaakt een eigen accessoire.
MUSEUMSPEURTOCHT voor kids
Dinsdag 9 april t/m zondag 14 april

Ga op speurtocht door het museum en maak kans op een prijs! Aan de hand van allerlei vragen ga je in het museum op zoek naar letters. Met de letters die je hebt verzameld kun je woorden maken die passen bij het thema van de Museumweek.

Je kunt de speurtocht ophalen en inleveren bij de balie. Uit alle goede oplossingen worden  vijf prijswinnaars getrokken.

STIMULUS: cord reflexes, Subject V.R. – Bart Hess. Foto: Josefina Eikenaar

FILMS
Zaterdag 13 en zondag 14 april | 12:00 – 17:00

Verven met natuurlijke kleurstoffen en urine, een zonnedoek en zachtroze siliconen zakken. Een aparte combinatie, maar het zijn allemaal onderwerpen van films die te zien zijn tijdens het weekend van de Nationale Museumweek. Het maakproces van kunstenaars en ontwerpers, die bezig zijn met hun projecten in het TextielLab, wordt namelijk regelmatig op film vastgelegd. Kom kijken naar inspirerende projecten die in opdracht van het TextielMuseum gemaakt zijn door kunstenaars zoals Bertjan Pot, Bart Hess en Inside Outside samen met onze productontwikkelaars Judith, Martijn, Thea e.a.

In het Auditorium is de film ‘Weaving Stories’ te zien. Deze film wordt getoond in het kader van de tentoonstelling ‘Cultural Threads’.
De film verhaalt over de samenwerking tussen thonik, twee vrouwelijke Yunjin brokaatwevers en de Chinese modeontwerper Fang Ye. De ingewikkelde techniek van het Yunjin brokaatweven, ook wolkenbrokaat genoemd, combineert weven met borduren.
‘Weaving Stories’ werpt licht op de moeilijkheden die de brokaatwevers ondervinden als vrouwen en beoefenaars van een bijna uitgestorven ambacht.

KUNSTKAMERADEN
Zondag 14 april | 12:00 – 17:00

Op het Panoramadeck van het TextielMuseum is het project KunstKameraden YOU! te zien in samenwerking met De Cultuurkantine. 25 jonge nieuwkomers en 5 kunstenaars uit Tilburg werkten gezamenlijk aan nieuwe kunstwerken, waarin de jongeren uiting geven aan de culturele verwevingen zoals zij die ervaren. Ga op zondag in gesprek met een aantal van deze KunstKameraden.

VINCENTIUS
dinsdag 9 t/m zaterdag 13 april 

Je bent ook van harte welkom om een kijkje te nemen in Handweverij Vincentius, op het terrein van het TextielMuseum. De handweverij is een creatieve werkplek voor mensen met een beperking waar o.a. geweven, gevilt en gebreid wordt onder begeleiding van ASVZ.
Di t/m vrij 13:00 – 15:00
Za 12:00 – 16:30