Museumweek 2015: GROOT, GROTER, GROOTST!

1 april, 2015

In het TextielMuseum komt ons textielverleden tot leven en bewaren we onze schatten. Ook kunnen we er leren en in deze ‘snelle en drukke wereld’ is het een plek waar we ons kunnen bezinnen, verwonderen, verbazen. Een plek waar we ons groot, groter, grootst kunnen voelen.

Museumweekend 18 en 19 april
12.00 tot 17.00 uur
Gratis toegang voor kinderen t/m 12 jaar en museumkaarthouders; Volwassenen €1,-

WORKSHOPS – PLEIN RONDOM DE SCHOORSTEEN VANAF 13.00 UUR
9 verschillende inloopworkshops rondom de technieken weven, breien en borduren. Zo wordt bijvoorbeeld de schoorsteen versierd met borduursteken, weven we XXL kleden en starten we met het breien van een enorme wintersjaal.

BOEKVERKOOP – BIBLIOTHEEK
Gedurende het jaar krijgt het TextielMuseum veel boeken aangeboden. Deze boeken zijn niet allemaal geschikt om in de collectie te worden opgenomen. Deze worden opgespaard en eens in de zoveel tijd tegen zeer aantrekkelijke prijzen verkocht.

TENTOONSTELLING JANLIGTHARTSCHOOL RENDIERHOF – HAL TEXTIELSTUDIO'S
Zoals u al een aantal jaren van ons gewend bent bieden wij ook dit jaar ruimte aan de leerlingen van basisschool de Jan Ligthartschool Rendierhof. Zij hebben ook dit jaar onder begeleiding van vakdocenten weer hard gewerkt en ware kunstwerkjes gemaakt. Een selectie van de werkstukken is nog de gehele maand april te bewonderen in de hal bij de TextielStudio's van het museum.

DEMONSTRATIE WEVEN, BREIEN EN BORDUREN – HANDWEVERIJ VINCENTIUS
In het TextielMuseum werken 14 cliënten van ASVZ Handweverij Vincentius in hun eigen atelier. Zij geven demonstraties van de drie technieken die dit weekend in de spotlights staan. Daarnaast verkopen zij ook zelfgemaakt artikelen, die zeer geschikt zijn om kado te geven.

SPEURTOCHT
Voor kinderen t/m 12 jaar is er een leuke 'letter'-speurtocht te krijgen bij de bibliotheek. Papa of mama mag bij de kleinsten natuurlijk best een handje helpen.

Museumkids 22 april
15.00 tot 17.00 uur
Gratis toegang t/m 12 jaar. Volwassenen €1,-

Een leerzame, maar vooral supergezellige middag voor kinderen. Alle kinderen t/m 12 jaar zijn vanaf 15.00 uur van harte welkom om mee te doen met de verschillende inloopworkshops.

Museumweek 21 t/m 24 april
10.00-17.00 uur
Gratis toegang voor kinderen t/m 12 jaar en museumkaarthouders en slechts 50% van de entreeprijs voor Volwassenen.

Alle deelnemende musea hebben één stuk uit de collectie uitgeroepen tot 'Pronkstuk'

JAIME HAYON ¿QUE PASA GUEY? (2011-2013)
Designer Jaime Hayon (SPanje) behoort tot een nieuwe generatie ontwerpers die de grens tussen kunst, design en decoratie laten vervagen. Het textiel voor ¿Que pasa guey? ontwikkelde Hayon in het TextielLab. Hierbij combineerde hij verschillende technieken: weven, borduren, passement en confectie met als resultaat driedimensionale maskers. Deze maskers zijn te zien in de collectietentoonstelling Figuratie.