Rond 1530 ontstond in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar de composities van kunstenaar Jheronimus Bosch. Vandaag de dag is slechts een incomplete serie bekend in de collectie van het Spaanse Patrimonio Nacional: ‘De Olifant’ ontbreekt. De compositie van dit tapijt is wel bekend; een krijgsolifant die vanuit verschillende hoeken wordt belegerd en aangevallen. Het Noordbrabants Museum en het TextielMuseum brengen, in het kader van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, gezamenlijk ‘De Olifant’ terug naar de Nederlanden. Geen opdracht tot het vervaardigen van een replica van het origineel, maar als een eigentijdse vertaling van het ontwerp van Bosch, uitgevoerd door wereldberoemd Belgisch kunstenaar Jan Fabre. Het tapijt wordt op een hedendaagse manier geproduceerd in het TextielLab van het TextielMuseum. Het proces van ontwerp naar productie, waarbij nader wordt ingegaan op de verschillen tussen de 16de eeuw en het heden en het tapijt, zijn het onderwerp van de presentatie Making of ‘De Terugkeer van de Olifant’ in het TextielMuseum. Eind 2016 wordt het eindresultaat tentoongesteld in het Noord-Brabants Museum.
Onderzoek & ontwikkeling
Op 11 september organiseerde het TextielMuseum de officiële kick-off van het project samen met Jan Fabre. De kunstenaar kreeg een rondleiding door het museum en het lab en door Stef Miero van het TextielLab werd verteld wat de mogelijkheden zijn qua technieken en materialen. Het tapijt wordt van december 2015 t/m voorjaar 2016 door Jan Fabre ontworpen en ontwikkeld in het TextielLab. Vanaf 8 april 2016 tot september 2016 is in het TextielMuseum een presentatie te zien over de ontwikkeling en productie van het tapijt. Hierin is het heden afgezet tegen het verleden en kan het publiek de verschillen zien tussen het 16e-eeuwse en het hedendaagse productieproces. Na de presentatie in het TextielMuseum wordt het tapijt overgedragen aan het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, waar het van 27 oktober tot 29 januari 2017 deel is van de tentoonstelling ‘De terugkeer van de Olifant’.
Jan Fabre krijgt een rondleiding door het TextielLab. Fotografie: TextielMuseum
Wordt vervolgd…
Grand Tour Brabantse Musea
Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea in 2016 een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch, visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noord-Brabants Museum. Laat u inspireren en verrassen tijdens een ontdekkingstocht langs actuele kunst, design en cultuur in ’s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven en Tilburg. Bosch Grand Tour is een project van het Van Abbemuseum Eindhoven, De Pont museum Tilburg, MOTI Museum of the Image Breda, Natuurmuseum Brabant Tilburg, Het Noord-Brabants Museum ’s-Hertogenbosch, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum Tilburg.