Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum

Stampende machines, kleurrijke garens, prachtig textiel. Het bruist in het TextielLab, het hart van het TextielMuseum. Zie van dichtbij hoe textiel gemaakt wordt, ga er zelf mee aan de slag en laat je inspireren door de tentoonstellingen. Kortom, stap in het maakavontuur in het TextielMuseum!

Zie prachtig textiel van dichtbij ontstaan

kunstenaar en labmedewerker bij weefmachine
Kunstenares Otobong Nkanga met meesterwever Stef Miero, foto: Josefina Eikenaar.

Wist je dat in het TextielMuseum in Tilburg zich een levendige werkplaats bevindt? Kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld komen speciaal naar het TextielLab om er samen te werken met de meesterwevers, garenspecialisiten en technische experts. En jij mag daar bij zijn! Kijk tijdens je bezoek aan het museum mee over de schouders van modeontwerpers, designers, architecten en andere makers terwijl ze aan het werk zijn. Benieuwd wat ze aan het doen zijn? Vraag het gerust aan de makers of technische experts.

Ontwerp je eigen sokken of sjaal

design studio TextielMuseum ontwerpen Tilburg
Ontwerp je eigen sokken of sjaal in de Design Studio, foto’s: Marie Wanders, Mark Bolk.

Zelf aan de slag met textiel? Ook dat kan! In de Design Studio maak je als een echte designer je eigen sokken of sjaal. Kies de gewenste vorm, stel een mooie kleurencombinatie samen en maak het kleurrijke geheel af met een persoonlijke tekst. De sokken en sjaals worden ter plekke op de breimachines geproduceerd. Leuk voor jezelf of als cadeau!

Laat je inspireren door textiel

gedachtespinsels kiki van eijk textielmuseum herinneringen
Bezoekers in de expo ‘Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk’, foto: Willeke Machiels

Van kunst, design en mode tot erfgoed en innovatie – ontdek in het TextielMuseum de maakcultuur van vroeger en nu. Loop door de tentoonstellingen en verwonder je over het pure vakmanschap en de innovatieve maakprocessen achter de textiele werken.

Nu in het TextielMuseum

Makersgeheimen, foto: Josefina Eikenaar

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Museumbezoekers zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar, Sigrid Calon, Jef Montes en Ines Sistiaga. Meer informatie.

Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk

Stap in de wondere wereld van ontwerper Kiki van Eijk, die al 20 jaar een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design levert. Op vernieuwende wijze presenteert het TextielMuseum de hoogtepunten van haar werk. Samen met scenograaf Theun Mosk daagt Van Eijk bezoekers uit haar poëtische ontwerpen en producten spelenderwijs te ontdekken, van klokken en kamerschermen tot meubels en lampen. Verwonder je in de ruimte ‘Herinneringen’, waar het licht en geluid de aandacht leiden langs grootse textiele werken die de muren tot aan het plafond toe bekleden. Meer informatie.

logo NYT

“As one fan says, the Dutch designer is ‘really a conceptual storyteller, creating her own world using craftmanship and nature.”

Diane Daniel, The International New York Times
logo design digger

“De enorme diversiteit en vooral ook hoeveelheid aan echte topstukken gekoppeld aan het eigenzinnige expositieontwerp maken van Gedachtespinsels een bijna fysieke ervaring.”

Renée Spanjer, DesignDigger
logo avro tros

“Het speelse karakter in het werk van Kiki zien we terug in de speelse omgang met licht in de expo. Het is bijzonder te merken hoe anders je daardoor gaat kijken.”

(in kunstprogramma ‘Nu te Zien!’)

Suzanne Swarts, Museum Voorlinden
zwartwit logo trend union

“The best design exhibition I’ve seen this year.”

Philip Fimmano, Edelkoort Inc. / Trend Union

Vertrouwd museumbezoek

textielmuseum versoepelingen
Bezoekers in de TextielShop, foto: Josefina Eikenaar

Sinds 26 juni is het niet langer verplicht om vooraf te reserveren en is een spontaan bezoek aan ons museum mogelijk. Wil je zeker zijn van je bezoek op een bepaalde datum of tijd? Boek dan vooraf online een ticket en tijdslot. Verder zijn er geen vaste looproutes (m.u.v. smalle ruimtes), is een mondkapje niet verplicht en kun je je vrij bewegen in het museum op 1,5 meter afstand van anderen. Met de maatregelen in acht genomen, bieden we zo de vertrouwde prettige museumervaring.

Omdat we een prettig en veilig bezoek belangrijk vinden, vroegen we onze bezoekers hoe ze het museum ervaren. Zij waren erg tevreden en 92% gaf aan het bezoek als (zeer) veilig te ervaren.

Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Koop een ticket