Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum

Stampende machines, kleurrijke garens, prachtig textiel. Het bruist in het TextielLab, het hart van het TextielMuseum. Zie van dichtbij hoe textiel gemaakt wordt, ga er zelf mee aan de slag en laat je inspireren door de tentoonstellingen. Kortom, stap in het maakavontuur in het TextielMuseum!

Over het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Koop een ticket

Zie prachtig textiel van dichtbij ontstaan

kunstenaar en labmedewerker bij weefmachine
Kunstenares Otobong Nkanga met meesterwever Stef Miero, foto: Josefina Eikenaar.

Wist je dat in het TextielMuseum in Tilburg zich een levendige werkplaats bevindt? Kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld komen speciaal naar het TextielLab om er samen te werken met de meesterwevers, garenspecialisiten en technische experts. En jij mag daar bij zijn! Kijk tijdens je bezoek aan het museum mee over de schouders van modeontwerpers, designers, architecten en andere makers terwijl ze aan het werk zijn. Benieuwd wat ze aan het doen zijn? Vraag het gerust aan de makers of technische experts.

Ontwerp je eigen sokken of sjaal

design studio TextielMuseum ontwerpen Tilburg
Ontwerp je eigen sokken of sjaal in de Design Studio, foto’s: Marie Wanders, Mark Bolk.

Zelf aan de slag met textiel? Ook dat kan! In de Design Studio maak je als een echte designer je eigen sokken of sjaal. Kies de gewenste vorm, stel een mooie kleurencombinatie samen en maak het kleurrijke geheel af met een persoonlijke tekst. De sokken en sjaals worden ter plekke op de breimachines geproduceerd. Leuk voor jezelf of als cadeau!

Laat je inspireren door textiel

‘Kleurstof’, een expo over het verven van textiel met familiespel, foto: Merel van Dooren

Van kunst, design en mode tot erfgoed en innovatie – ontdek in het TextielMuseum de maakcultuur van vroeger en nu. Loop door de tentoonstellingen en verwonder je over het pure vakmanschap en de innovatieve maakprocessen achter de textiele werken.

Nu in het TextielMuseum

Bezoeker in groepstentoonstelling ‘Makersgeheimen’, foto: Josefina Eikenaar
Bekijk hier de actuele tentoonstellingen