Ervaar het maakavontuur in het TextielMuseum

Stampende machines, kleurrijke garens, prachtig textiel. Het bruist in het TextielLab, het hart van het TextielMuseum. Zie van dichtbij hoe textiel gemaakt wordt, ga er zelf mee aan de slag en laat je inspireren door de tentoonstellingen. Kortom, stap in het maakavontuur in het TextielMuseum!

Zie prachtig textiel van dichtbij ontstaan

kunstenaar en labmedewerker bij weefmachine
Kunstenares Otobong Nkanga met meesterwever Stef Miero, foto: Josefina Eikenaar.

Wist je dat in het TextielMuseum in Tilburg zich een levendige werkplaats bevindt? Kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld komen speciaal naar het TextielLab om er samen te werken met de meesterwevers, garenspecialisiten en technische experts. En jij mag daar bij zijn! Kijk tijdens je bezoek aan het museum mee over de schouders van modeontwerpers, designers, architecten en andere makers terwijl ze aan het werk zijn. Benieuwd wat ze aan het doen zijn? Vraag het gerust aan de makers of technische experts.

Ontwerp je eigen sokken of sjaal

design studio TextielMuseum ontwerpen Tilburg
Ontwerp je eigen sokken of sjaal in de Design Studio, foto’s: Marie Wanders, Mark Bolk.

Zelf aan de slag met textiel? Ook dat kan! In de Design Studio maak je als een echte designer je eigen sokken of sjaal. Kies de gewenste vorm, stel een mooie kleurencombinatie samen en maak het kleurrijke geheel af met een persoonlijke tekst. De sokken en sjaals worden ter plekke op de breimachines geproduceerd. Leuk voor jezelf of als cadeau!

Laat je inspireren door textiel

Man met naaimachine in witte ruimte voor Long Live Fashion
‘Long Live Fashion!’, een interactieve expo over duurzame mode, foto: Coco Olakunle

Van kunst, design en mode tot erfgoed en innovatie – ontdek in het TextielMuseum de maakcultuur van vroeger en nu. Loop door de tentoonstellingen en verwonder je over het pure vakmanschap en de innovatieve maakprocessen achter de textiele werken.

Nu in het TextielMuseum

Bezoeker in groepstentoonstelling ‘Makersgeheimen’, foto: Josefina Eikenaar

Long Live Fashion! 

Hoe geven we onze kleding een langer leven? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? En hoe ziet duurzame couture eruit? In de interactieve tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ ontdek je hoe pre-loved textiel tot nieuwe mode wordt getransformeerd én kan je daar zelf mee aan de slag. Vier en ervaar duurzame mode, met werk van onder meer Ronald van der Kemp, Duran Lantink, Matty Bovan en Christien Meindertsma. Meer informatie.

Makersgeheimen | Kunstenaars en ontwerpers in het TextielLab

Dagelijks komen kunstenaars en ontwerpers van heinde en verre om te werken in het TextielLab; de specialistische werkplaats van het TextielMuseum. Museumbezoekers zien van dichtbij hoe de textiele werken van de machines komen. Maar hoe komen deze projecten tot stand? Voor het eerst toont het TextielMuseum in de groepsexpositie ‘Makersgeheimen’ hoe kunstenaars, vormgevers en modeontwerpers samenwerken met de technische experts, productontwikkelaars en garenspecialisten van het TextielLab. Met werk van o.a. Otobong Nkanga, Koen Taselaar, Sigrid Calon, Jef Montes en Ines Sistiaga. Meer informatie.

Vertrouwd museumbezoek

textielmuseum versoepelingen
Bezoekers in de TextielShop, foto: Josefina Eikenaar

Een spontaan bezoek aan ons museum is weer mogelijk, vooraf reserveren is niet langer verplicht. Wil je zeker zijn van je bezoek op een bepaalde datum? Koop dan vooraf online een ticket. Zorg wel dat je je coronatoegangsbewijs (QR-code) en mondkapje niet vergeet, dit is sinds november verplicht om een museum te bezoeken. Met de maatregelen in acht genomen, bieden we zo de vertrouwde prettige museumervaring.

Omdat we een prettig en veilig bezoek belangrijk vinden, vroegen we onze bezoekers hoe ze het museum ervaren. Zij waren erg tevreden en 92% gaf aan het bezoek als (zeer) veilig te ervaren.

Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Koop een ticket