Maak kennis met onze stagiaires | Nine en Pien

10 november, 2016

Het TextielLab | TextielMuseum wil talentontwikkeling stimuleren. Daarom werken wij graag met studenten van verschillende opleidingen. Nine en Pien (allebei 18 jaar) lopen op dit moment stage op de afdeling borduren en laseren, passement en lopen ook mee op de confectieafdeling. Zij zijn derdejaars studenten van het Sint Lucas (Creative Community) te Boxtel. Nine loopt stage tot en met eind december en Pien tot en met eind januari.

Waarom heb je voor het TextielLab als stageplek gekozen?
Pien: “We zijn een keer met de opleiding naar het TextielMuseum gekomen voor een opdracht Breien, dat was de eerste kennismaking. Het TextielLab werkt al vier jaar samen met het Sint Lucas, dus andere studenten die ook stage hebben gelopen in het TextielLab overtuigden ons vooral met hun enthousiasme.” Nine: “Bij mij is het iets anders gegaan. Een docent heeft de stageplek geregeld voor mij.”

Hoe is je interesse in textiel ontstaan?
Beiden: “Eigenlijk pas tijdens de opleiding. Het Sint Lucas heeft vijf richtingen: Leer, textiel, glas, keramiek en de technieken voor restauratie & decoratie. Vanaf het tweede jaar kun je een specialisatie kiezen.” Nine: “Ik wilde eerst meer de richting op van schilderen, maar dit bleek tijdens het eerste jaar toch best saai. Ik kwam erachter dat textiel een veel creatiever vak is; er is meer ontwikkeling mogelijk. Het is één van de meest vrije specialisaties.” Pien: “Ik wilde eerst de richting van leer op (je geeft een eerste en tweede keuze op voor je studierichting), maar uiteindelijk nodigde textiel toch meer uit.”

foto | Nine en Pien aan het werk op de borduurafdeling van het TextielLab

Wat hoop je dat de stage in het TextielLab je oplevert? Wat wil je er leren?
Nine: “Als persoonlijk leerdoel heb ik het werken met klanten. Dat gebeurt hier veel en dat is ook belangrijk in het vak.” Beiden: “De studie is vooral gericht op handwerk en ambacht, maar hier in het Lab leren we juist om ook met machines en programma’s te werken. De technieken borduren en passement zijn ook heel erg nieuw voor ons. Verder hopen we dat het een goed netwerk oplevert.”

 "Je krijgt veel vrijheid en zelfstandigheid om zelf te experimenteren en te ontwerpen" – Pien

Wat vind je het leukste om mee te werken (machine’s, techniek, materiaal)?
Allebei: ‘Borduren en passement”. Pien: “Laseren ook wel”.

Hoe vind je de begeleiding in het Lab?
Pien: “Je kunt veel vragen, daar is het geduld zeker voor aanwezig. Dan gaat het vooral over de basis: Hoe programma’s en machines werken. Tegelijkertijd krijg je veel vrijheid en zelfstandigheid om zelf te experimenteren en te ontwerpen.”

Wat maakt het TextielLab uniek?
Nine: “Het is geen massaproductie en er hangt een ontspannen en informele sfeer. Pien: “Door hier te werken zie je de diverse klanten die aan het werk zijn in het Lab. Dat is enorm inspirerend.”

Wat zijn je werkzaamheden zoal op een dag? Waar ben je op dit moment mee bezig?
Beiden: “Vooral met eigen ontwerpen borduren en experimenteren met steken. Er is ruimte om de dag zelf in te delen. Er is geen strakke planning. Dan zitten we een dag op de confectieafdeling te werken of als we willen meelopen bij het passement bijvoorbeeld dan is daar ook ruimte voor. Vaak is het zo dat we pas op de dag zelf weten wat we gaan doen. Dat maakt het afwisselend.”

Ben je ook bezig met vernieuwing?
Beiden: “Onze stage heeft vooral als doel om de technieken goed onder de knie te krijgen. De stage is helaas te kort om die technieken ook al door te ontwikkelen.”

"Ik zit er wel eens over te denken om een Etsy shop te beginnen in hoeden. En als ik genoeg gespaard heb wil ik graag een borduurmachine kopen.” – Nine

Waar verbaasde je jezelf over toen je begon met je stage in het TextielLab?
Beiden: “De mogelijkheden! Er is zo veel mogelijk hier. Zelfs borduren op haar!”

Wat zijn je toekomstplannen op korte en lange termijn?
Pien: “Ik loop ook nog stage bij Irene van Vught, zij is een hoedenmaker in Utrecht. Deze stage duurt het hele schooljaar. Verder weet ik nog niet precies wat ik hierna wil gaan doen. Ik wil denk ik iets meer met uitvoeren bezig zijn dan met ontwerpen.” Nine: “Na deze stage ga ik een half jaar naar Londen om stage te lopen bij Philip Treacy en Awon Golding. Ik wil denk ik wel de kant op van hoeden maken en/of textiel. Ik vind vooral het ontwerpproces ontzettend leuk! Ik zit er wel eens over te denken om een Etsy shop te beginnen in hoeden. En als ik genoeg gespaard heb wil ik graag een borduurmachine kopen.”