Maak kennis met onze stagiaires | Tanja

13 juli, 2017

Tanja loopt stage bij de productontwikkeling weven. Zij studeert Textile Design aan de Royal Danish Academy of Fine Arts in Kopenhagen, waar ze geboren en getogen is. Voordat ze bij het TextielLab stage kwam lopen, had ze vooral ervaring met handweven. Ze is zes maanden naar Japan geweest, waar ze kennismaakte met de traditionele Japanse handweeftechnieken. In Japan kwam ze er echt achter hoeveel tijd en werk het vergt om een handwever te zijn en wat voor ambacht er achter schuilgaat. Terug in Kopenhagen leerde zij op de academie werken met een TC2 weefmachine, een digitale jacquard weefmachine die handmatig bediend wordt. En zo raakte ze gefascineerd door de mogelijkheden van het digitaal weven. 

Wat betekent textiel persoonlijk voor jou?
"Ik heb veel gereisd toen ik klaar was met de middelbare school. Door mijn reizen leerde ik verschillende patronen en kleurcombinaties herkennen van de verschillende culturen die ik tegenkwam. Aan de hand van stukjes textiel ben ik een reisdagboek gaan bijhouden. Ik verzamelde van elk land/regio waar ik kwam een stukje stof en maakte hier textielcollages van. Vervolgens ben ik de verschillende patronen gaan combineren met elkaar, zodat er weer nieuwe patronen ontstonden. Hierdoor is mijn liefde voor textiel ontstaan en ook de keuze om Textiel Design te studeren. Ik vind het heel interessant om de oorsprong van het materiaal te kennen, bijvoorbeeld van welke vezels het garen is gemaakt of welke geschiedenis er schuilgaat achter een bepaald patroon." 

Foto: Tanja in de garenkamer.

Wat waren je verwachtingen van je stage in het TextielLab en zijn deze waargemaakt?
"De stage is boven alle verwachtingen! Ik verwachtte een stage, waarin ik vooral het programmeren en de technische vaardigheden meer onder de knie zou krijgen. Ik had niet verwacht dat ik in het hele proces, van schetsontwerp tot eindproduct betrokken zou worden. Ik mag niet alleen programmeren, maar ik communiceer ook met de kunstenaar/ontwerper en de technische specialisten. Ik kan nu zelfstandig naar de machine lopen en een proefstuk maken. Het is zo bijzonder om de mogelijkheden van het digitaal weven te ontdekken. Zo ben ik er achter gekomen dat je met verschillende kleuren garens als het ware kan verven. Op de weefmachine gebruiken we meestal ongeveer acht of negen kleuren. Maar soms komt het voor dat een ontwerp veel meer kleuren bevat dan op de machine kan. Het is dan de kunst om met de kleuren garen die je hebt, de kleur te ‘mengen’. Als een ontwerp bijvoorbeeld paars bevat en op de machine rood en blauw garen, dan kun je door de combinatie van die kleuren en een bepaalde weefbinding toch een paarse kleur creeëren."    

"Je moet veel plannen en georganiseerd zijn, maar tegelijkertijd heb je veel speelruimte"

Wat is voor jou een uitdaging in het TextielLab?
"Je moet veel plannen en georganiseerd zijn, maar tegelijkertijd heb je veel speelruimte. Het is de uitdaging om binnen het ontwerp en de wensen van de klant zo creatief mogelijk te zijn. Dat is heel anders dan bij mijn studie, waar ik vooral leer hoe je een patroon ontwerpt. Dit kan zelfs alleen een schets zijn. In het TextielLab kan ik juist leren hoe je zo’n patroon vertaalt naar textiel en welke technieken je daarvoor kunt of moet toepassen."

Heb je een favoriete plek in het TextielMuseum | TextielLab?
"Ik vind de plek achter mijn computer naast productontwikkelaar Stef Miero en bij de weefmachines een hele fijne combinatie. Deze route loop ik dagelijks wel een aantal keer. Een andere mooie plek in het museum is de bibliotheek. Ik heb er nog weinig tijd voor gehad, maar ik ga het zeker nog een keer bezoeken."

Foto: Tanja op haar werkplek naast productontwikkelaar Stef Miero.

Als je een week lang voor jezelf mocht werken in het TextielLab, wat zou je dan willen maken?
"Mijn voorkeur gaat uit naar akoestisch textiel. Dit is textiel dat de akoestiek in een ruimte kan verbeteren. Ik zou graag willen experimenteren met alle kennis die ik tot nu toe heb opgedaan tijdens mijn stage. Ik ben gefascineerd door de techniek die achter een stof maken schuilgaat. Ik heb zelfs al wat proeven mogen maken naar eigen ontwerp!"

Van welke textielontwerper zou je graag iets in huis willen hebben?
"Dat is een hele lastige vraag, maar ik loop dagelijks langs een proefmodel in het TextielLab wat mij erg aanspreekt. Het is de 3D stof FLORO van Aleksandra Gaca voor Iris van Herpen. Gaca ontwerpt veelal 3D textiel voor toepassingen in interieurs en bedrjiven. Voorheen had ik sneller gekozen voor een ontwerp dat mijn persoonlijke smaak vertegenwoordigt en voor het oog mooi is, maar sinds deze stage zou ik ook makkelijk voor een ontwerp kunnen kiezen dat vooral technisch heel interessant is." 

Wat ga je doen als je stage is afgerond?
"Hier in het TextielLab worden onder andere veel wandtapijten gemaakt die meestal van een zwaardere kwaliteit zijn. Na mijn stage in het TextielLab ga ik zeer waarschijnlijk naar Italië, waar ik meer ga leren werken met fijner textiel. Hoewel textiel van een fijnere kwaliteit goed is toe te passen in de mode, ben ik vooral geïnteresseerd in het ontwikkelen van textiel voor interieur. Na Italië ga ik terug naar Kopenhagen om af te studeren."