Maak kennis met onze stagiaires | Tammy

19 december, 2017

De Duitse Tammy (22 jaar) liep in november en december 2017 stage in de tufterij van het TextielLab. Ze werkt aan haar afstudeerproject voor haar studie aan de Hochschule für Bildende Künste in Hamburg. 

Wanneer was het moment dat je dacht: ‘ik wil leren tuften?’
'Ik heb lang overwogen om textiel te gaan studeren, maar heb uiteindelijk gekozen voor sculptuur. Textiel wordt in deze discipline weinig toegepast, maar voor het resultaat dat ik wil bereiken met mijn werk is tuften de perfecte techniek. De basis van de tufttechniek kende ik al wel. Voor een vorig project gebruikte ik de techniek met de hand en één naald. Ik werd enthousiast om de techniek op grotere schaal toe te passen, dus ging ik op zoek naar een geschikt tuftatelier met het juiste handtuftgereedschap.'

Foto: Tammy tekent het ontwerp op het doek in het tuftraam.

Hoe kwam je bij het TextielLab in Tilburg terecht?
'Mijn zoektocht in Duitsland leverde weinig op. Een professor vertelde toen dat het TextielMuseum in Nederland over een tufterij beschikt. Zij had hier dertig jaar geleden zelf ook aan een project gewerkt. In het TextielLab is de kennis aanwezig en kan ik met al mijn vragen terecht bij de experts. In Duitsland had ik wel een atelier kunnen gebruiken, maar was er niemand aanwezig geweest om mij de techniek goed te leren.'

Wat spreekt je aan in de tufttechniek?
'Toen ik op de website van het TextielMuseum | TextielLab ging kijken sprak vooral het werk van Lizan Freijsen mij erg aan. Het optische resultaat van de tuft techniek vind ik heel mooi en het herinnert mij aan mijn oma die vroeger zelf met de hand tapijtjes knoopte. Tegenwoordig doe je het met een handmachine, maar het is nog steeds fysiek best zwaar. Het is een uitdaging om vormen te maken. Het kan snel, maar dat is vooral als je rechte lijnen moet tuften. Aan het einde van de dag heb ik een gevoel in mijn arm dat me doet denken aan toen ik als kind een spelletje speelde waarbij ik mijn arm tegen de muur drukte tot hij daarna vanzelf ging zweven.'   

Foto: detail van het ontwerp.

Wat ben je aan het maken?
'Ik werk aan mijn afstudeerproject. Het is een bladzijde uit een kalender, de maand september, waar een naakte vrouw op een paard staat afgebeeld. Ik heb de kleuren van de foto wat gereduceerd, waardoor het veel meer lijkt op een schilderij. Het gaat mij vooral om het tijdsaspect van de kalender, maar het refereert ook naar de oude handwerktechnieken, die traditioneel werden toegepast door vrouwen. Ik ga het werk presenteren in Hamburg, samen met andere sculpturen van textiel en beton.'

Foto: Tammy aan het werk met de hand-tuftmachine.

Heb je al plannen voor de toekomst?
'Ik ga na mijn stage terug naar Duitsland om mij te focussen op mijn afstuderen. Het liefste verdien ik straks mijn geld met wat ik maak, maar anders lijkt het mij ook heel leuk om in een museum te werken.'