Kom jij met een pakkende titel?

11 oktober, 2013

Van 8 februari tot en met 11 mei 2014 brengen we een tentoonstelling over 100 jaar interieurgeschiedenis. Dat doen we aan de hand van zeven stijlkamers. Studio Makkink & Bey is verantwoordelijk voor de ruimtelijke vormgeving en voor het ontwerp van een conceptroom voor de toekomst.

De (werk)titel voor de tentoonstelling is ´Home Sweet Home´. Deze titel wordt echter gebruikt voor heel uiteenlopende zaken als modecollecties, theaterstukken en producten. En we willen eigenlijk dat iedereen onze tentoonstelling meteen kan vinden. Om die reden vragen we ons trouwe publiek mee te denken over een passende titel. Zit er een suggestie tussen die we echt als titel gaan gebruiken, dan wordt die beloond met een cadeaubon van de TextielShop ter waarde van € 50,-. De titel mag in het Nederlands of in Engels. Inzenden kan via communicatie@textielmuseum.nl vóór donderdag 17 oktober.

Achtergrondinformatie
De stijlkamers zijn ingedeeld in zeven kenmerkende periodes: Art Nouveau, Modernisme/ de jaren dertig, de jaren vijftig/ zestig, de jaren zeventig, het postmodernisme, Dutch Design 1990-2010 en tot slot de conceptroom voor de toekomst. We tonen meubels, interieurstoffen en objecten. Het leeuwendeel vormt natuurlijk de textiele collectie van het museum. De centrale vraag daarbij is steeds ´welke rol speelde textiel in het interieur?´.
De tijdslijn in het centrum van de tentoonstellingszaal toont in woord en beeld 100 jaar geschiedenis onder een vergrootglas: politieke en sociale ontwikkelingen, verbanden tussen gezinsontwikkeling en woonruimte, kunststroming, patroon- en kleurgebruik.  
Daarnaast koos Studio Makkink & Bey steeds  films of geluidsfragmenten die typisch zijn voor die tijd. Fragmenten die een contrastbeeld zijn ten opzichte van de inrichting of juist de alledaagse werkelijk tonen. Ook zie je in elke ruimte een zogenaamd referentieobject: een eigentijds of historisch voorwerp dat een stilzwijgend commentaar of reflectie op de betreffende periode inhoudt.
Laat je verleiden tot een dwaaltocht door de geschiedenis van het Nederlandse interieur.
 

Foto in header: Rene van der Hulst