Kleuren zijn bepalend bepalend voor ons interieur, we willen de juiste kleuren kiezen en deze graag ook jaren behouden. In het project ‘Levende Kleuren’ is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om natuurlijke kleurveranderingen te gebruiken in interieurproducten. De nadruk in dit project ligt op gebruik van verf en textiel. Het TextielLab heeft meegewerkt aan zowel het voorafgaand onderzoek, als het produceren van een duurzaam ontwerp.
Er is begonnen met kleurproeven voor het weven in het lab, in samenwerking met het Brabantse bedrijf Rubia Natural Colours. Zij zijn een ware specialist in kleuren en verven en produceren natuurlijke kleurpoeders. Er is, samen met de professionals uit het lab, geëxperimenteerd met het verven van diverse materialen zoals merino, mohair en linnen. Het is de bedoeling dat deze vezels niet egaal geverfd werden, maar dat er juist een natuurlijk effect van verkleuring ontstaat door voor de binnenkant van de ‘cones’ weinig kleurstof te gebruiken en voor de buitenkant juist meer. Hierdoor ontstaat als het ware een ‘ikat-effect’. De grote partij garens die uiteindelijk gebruikt werden in het duurzame ontwerp ‘Levende kleuren’ zijn geverfd bij Ververij Masureel in België.
De ontwerpen die na het onderzoek in het TextielLab zijn vervaardigd worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. Er zijn dekens geweven door Judith Peskens en er is een vloerkleed getuft door Hester Onijs. Voor het tuften zijn diverse garens geverfd met een laag percentage natuurlijke kleurstof Rubia Red. Hierdoor hebben de garens een zacht roze kleur. De eerste proeven zijn door een stagiaire van Buro Belén gemaakt. Hierbij is gekeken naar de juiste combinatie van garens voor het mooiste eindproduct. Het resultaat is een prachtig hoogpolig vloerkleed van tuftwol, merinowol en mohair. Het kleed wordt door Buro Belén gepresenteerd in een lichtbak, waardoor geënsceneerd wordt dat het kleed voor lange tijd aan daglicht is blootgesteld. Hierdoor kan er natuurlijk kleurverschil optreden.
De dekens zijn gemaakt van mohair of merinowol. Een vereiste was dat de kwaliteit van de dekens soepel moest zijn, zodat het een aantrekkelijk product is voor de consument. In de dekens zijn twee verschillende garens verwerkt, 1 garen komt naar voren aan de voorkant en de andere aan de achterkant, wat de deken ook extra dik maakt. Het speciale aspect, ook bij deze dekens, is de aanpak bij het verven van de garens.
Dit onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen moet technische en chemisch kennis over het gedrag van natuurlijke (plantaardige) kleurstoffen opleveren maar ook leiden tot vernieuwende, moderne en duurzame ontwerpen voor producten in onze woonomgeving. Het project is een samenwerking tussen Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), buroBELÉN (art-direction), het TextielLab en diverse bedrijven en ontwerpers die verbonden zijn aan dit project zoals Rubia natural Colours, Ververij Masureel in België, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Rigo verffabriek en Febrik. Het project wordt gesubsidieerd door RAAK-SIA.