Nu te zien in Tilburg

Gedachtespinsels

Stap in de wondere wereld van Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerper staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

Dutch Design door Kiki van Eijk

gedachtespinsels kiki van eijk textielmuseum herinneringen
Bezoekers in de ruimte ‘Herinneringen’, foto: Willeke Machiels

Al 20 jaar levert de Eindhovense ontwerper Kiki van Eijk een onderscheidende bijdrage aan het Dutch Design. Het TextielMuseum presenteert de hoogtepunten uit haar werk op een unieke wijze. Van Eijk werkt namelijk samen met scenograaf en ruimtelijk vormgever Theun Mosk, die wordt geprezen om zijn opvallende ontwerpen voor theaterproducties en kunstinstallaties. Samen met Mosk daagt Van Eijk je uit haar designs spelenderwijs te ontdekken. Werp een blik in een grote kijkdoos om tafelgoed van haar hand te aanschouwen, zoom met camera’s in op schetsen van de ontwerper, en zie objecten in de belichting verschijnen terwijl je door de tentoonstelling beweegt. Bepaal je eigen ontdekkingstocht door de expositie en verwonder je over het poëtische werk van Kiki van Eijk.

logo NYT

“As one fan says, the Dutch designer is ‘really a conceptual storyteller, creating her own world using craftmanship and nature.”

Diane Daniel, The International New York Times
logo design digger

“De enorme diversiteit en vooral ook hoeveelheid aan echte topstukken gekoppeld aan het eigenzinnige expositieontwerp maken van Gedachtespinsels een bijna fysieke ervaring.”

Renée Spanjer, DesignDigger
logo avro tros

“Het speelse karakter in het werk van Kiki zien we terug in de speelse omgang met licht in de expo. Het is bijzonder te merken hoe anders je daardoor gaat kijken.”

(in kunstprogramma ‘Nu te Zien!’)

Suzanne Swarts, Museum Voorlinden
zwartwit logo trend union

“The best design exhibition I’ve seen this year.”

Philip Fimmano, Edelkoort Inc. / Trend Union

Wonderlijk design

Bezoeker bij het ‘Tafel palet’ in de ruimte ‘Aan Tafel’, foto: Willeke Machiels

‘Gedachtespinsels’ toont een divers palet aan designproducten van Van Eijk: van kleurrijke wandkleden en luxe textielobjecten tot meubels, klokken en lampen. Als ontwerper werkt Kiki van Eijk vanuit een levendige nieuwsgierigheid, waarbij zij altijd onderzoekend te werk gaat. Ze experimenteert met verschillende materialen en productiemethoden, of het nu glas, keramiek, brons of textiel betreft. Dat veelzijdige vakmanschap levert een wonderlijk en eigenzinnig design op, dat je anders laat kijken naar alledaagse voorwerpen en objecten. Haar interesse in materialen en techniek bracht haar geregeld naar het TextielMuseum. In het TextielLab, de specialistische werkplaats van het museum, ontstonden veel van Van Eijks textiele werken.

Theedoeken voor label ‘by TextielMuseum’

theedoek botanica Kiki van eijk gedachtespinsels Textielmuseum
Bezoekers bij de Botanica theedoeken in de ruimte ‘Aan Tafel’, foto: Willeke Machiels

In het kader van de expositie lanceert het TextielMuseum drie exclusieve theedoeken voor het label ‘by TextielMuseum’. Geïnspireerd op de natuur heeft Kiki van Eijk drie kleurrijke ontwerpen gemaakt die in het TextielLab vervaardigd worden. De productie hiervan is van dichtbij te aanschouwen op de weefmachines in de werkplaats van het museum. De theedoeken zijn te verkrijgen in de TextielShop en via de webshop.

Foto’s

Foto’s: Floor Knaapen; Willeke Machiels; Josefina Eikenaar.

Verder in het TextielMuseum

collage: links close up van doek, midden persfoto van Chantal Janzen in gouden jurk en rechts foto van bezoeker met sokken van de Design Studio
Foto’s: Josefina Eikenaar, Chris Philippo, Mark Bolk

Eurofashion, creaties van het songfestival

Liefhebbers van het Eurovisie Songfestival konden hun hart ophalen aan spectaculaire shows en spetterende fashion statements. De organisatie van het Songfestival hulde de presentatoren en Nederlandse artiesten in creaties van eigen bodem. Aanschouw vanaf 5 juni zeven van deze bijzondere stukken van dichtbij in het TextielMuseum. Te zien zijn onder andere de outfits van Edsilia Rombley van de hand van Tess van Zalinge en Elzinga Studio, de japon voor Chantal Janzen door David Laport, de creatie van modehuis Maison the Faux voor host Nikkie de Jager en de jurk voor zangeres Davina Michelle van Martan. Meer informatie.

Laatste kans: Rode draden

Verhalen komen in vele vormen, maar een goed verhaal raakt je. Deze tentoonstelling draait om het vertellen van verhalen en brengt daarin kunst en design samen. Ontdek aan de hand van persoonlijke én culturele perspectieven dat er meer dan één verhaal over onze wereld te vertellen valt.  Met werken van: Eylem Aladogan, Mercedes Azpilicueta, Christiaan Bastiaans, Walter Van Beirendonck, Célio Braga, Studio Formafantasma, Jaime Hayon, Hella Jongerius, Susanne Khalil Yusef, Kustaa Saksi, Jennifer Tee, Anna Verwey-Verschuure, Roy Villevoye, en meer. Meer informatie.

Ontwerp je eigen sokken of sjaal in de Design Studio

Vanaf 11 juni kruip je in de huid van een designer in de Design Studio van het TextielMuseum. Voor de eerste editie in die van productontwerper Bertjan Pot. In de Design Studio ontwerp je jouw eigen gepersonaliseerde sokken en sjaals. Combineer verschillende kleuren garens en maak je design af met je eigen tekst. Je ziet je ontwerp hierna uit de state-of-the-art breimachines rollen. Sokken neem je direct mee naar huis, sjaals krijg je thuisbezorgd. Meer informatie.

Vertrouwd museumbezoek

textielmuseum versoepelingen
Bezoekers in de TextielShop, foto: Josefina Eikenaar

Het TextielMuseum heeft de nodige maatregelen getroffen voor een aangenaam museumbezoek. Zo boek je eenvoudig vooraf online een ticket en tijdslot en zijn er geen vaste looproutes (m.u.v. smalle ruimtes), waardoor je je vrij kunt bewegen in het museum op 1,5 meter afstand van anderen. Met de maatregelen in acht genomen, bieden we zo de vertrouwde museumervaring.

Omdat we een prettig en veilig bezoek belangrijk vinden, vroegen we onze bezoekers hoe ze het museum ervaren. Zij waren erg tevreden en 92% gaf aan het bezoek als (zeer) veilig te ervaren.

Bezoek het TextielMuseum

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Het is de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed én innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen, workshops en het gespecialiseerde TextielLab voor het maken en innoveren van textiel maakt het museum uniek in zijn soort.

Koop een ticket