Het TextielMuseum en ROC Tilburg starten samen ‘Naaiatelier Tilburg’ voor India

10 juni, 2016

Het TextielMuseum en het ROC Tilburg slaan de handen ineen voor het Kabini project en starten met het ‘Naaiatelier Tilburg’. Het katoenproject in India is een initiatief van de Rabobank Foundation met een actieve rol van Rabobank Tilburg en omstreken. De inspiratiebron: India. Studenten van de mode-opleiding van het ROC gaan van 1 mei t/m 1 november 2016 in het Naaiatelier Tilburg, in het TextielMuseum, aan de slag met het ontwikkelen van katoenen boodschappentassen. Deze tassen moeten in Tilburg hét alternatief worden voor het gebruik van plastic tasjes. Een aantal Tilburgse economiestudenten van het Fontys werkt aan de businesscase voor dit unieke project. De rode draad is duurzaamheid; met schonere productie een betere toekomst bieden aan de Indiase boeren. Het TextielMuseum wil hiermee de ontwikkeling van textieltalent en de overdracht van kennis en vakmanschap van meester op leerling stimuleren, oftewel leren door te doen!

Naaiatelier Tilburg
De educatieruimte van het TextielMuseum wordt voor een half jaar omgetoverd tot naaiatelier voor de studenten. Tijdens de opleiding zijn ze gestart met het maken van kleding met Indiase prints en dit zetten ze voort bij het TextielMuseum. De kleding is te zien tijdens Festival Mundial op 25 en 26 juni en tijdens het jaarlijkse mode-event van het ROC; Tilburg Fashion op 6 en 7 juli. De studenten gaan het TextielMuseum daarnaast ondersteunen bij het confectioneren van producten voor het eigen label huiselijk textiel van topontwerpers; by TextielMuseum. Deze producten worden in het TextielLab geproduceerd en geconfectioneerd.

Verbinding in Tilburg
Rabobank Tilburg omarmt dit project vanwege het rijke textielverleden van Tilburg, waarin het TextielMuseum een belangrijke rol speelt. Partners uit verschillende sectoren in de stad werken hun ideeën uit, zodat het project kan rekenen op een brede verankering in de samenleving. Sinds 2009 is de Rabobank Foundation actief in het zuidwesten van India, om de positie van kleinschalige katoenboeren te verbeteren. Het ROC Tilburg en het TextielMuseum willen met het ‘Naaitelier Tilburg’ hier ook een steentje aan bijdragen.

Het TextielMuseum
Het TextielMuseum in Tilburg is om meerdere redenen uniek. Niet alleen vanwege de locatie, maar ook omdat het de enige plek ter wereld is waar kunst, design, erfgoed, ambacht en innovatie samenkomen; het is een museum in bedrijf. De combinatie van inspirerende tentoonstellingen op het gebied van kunst, mode en design, educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats voor onderzoek en productie maakt het museum uniek in zijn soort.