Het favoriete object uit onze collectie van Piet van den Aker

7 augustus, 2014

In de rubriek ''mijn keuze uit de collectie'' laat iedere maand een medewerker van het TextielMuseum zijn of haar favoriete obejct uit de collectie van het TextielMuseum zien.

Deze maand vertelt Piet van den Aker over de stoommachine van Louis Smulders & Co.

Wie ben je? Piet van den Aker
Functie bij het TextielMuseum? Gastheer / toezichthouder
Leeftijd 64 jaar
Werkzaam bij TextielMuseum sinds 2009
Favoriet object uit TextielMuseum collectie? De Stoommachine van Louis Smulders & Co.

''Éen van de meest indrukwekkende objecten uit de collectie van het TextielMuseum vind ik de stoommachine van Louis Smulders & Co. Ik ben een groot fan van stoomtreinen en bekijk deze nog graag op de trajecten waar ze nog steeds rijden, bijvoorbeeld in Valkenburg. Wat ik zo bijzonder vind aan de stoommachine is dat deze door een Tilburger is gebouwd. Het is prachtig dat zo'n stoommachine te bewonderen is voor een breed publiek in de stad waar deze vandaan komt''.

 

Louis Smulders & Co.
De stoommachine is 1906 gebouwd door machinefabrikant Louis Smulders & Co. uit Utrecht, een van oorsprong Tilburgs bedrijf. De firmanaam wijzigde in 1918 in N.V. Machinefabriek Jaffa voorheen Louis Smulders & Co. In 1951 werd Jaffa overgenomen door Stork en ging het bedrijf verder als N.V. Machinefabriek Stork-Jaffa.  

A. & N. Mutsaerts
De stoommachine was van 1906 tot 1956 in gebruik bij Wollenstoffenfabriek A. & N. Mutsaerts in Tilburg. De eerste tijd diende de machine als aandrijving voor een verlichtingsgenerator, weefgetouwen en hulpmachines. In 1913 werd het vermogen opgevoerd tot 300 pk. In 1922-1923 werd de machine uitgebreid met een wisselspanningsgenerator (250 kVA). Hierdoor veranderde de functie van de stoommachine tot een voornamelijk elektriciteit opwekkende installatie. De machine werd in 1945-1946 gereviseerd, nadat hij in de Tweede Wereldoorlog door terugtrekkende Duitse troepen was opgeblazen.

TextielMuseum
In 1985 verhuisde de stoommachine na een restauratie naar het TextielMuseum. De machine wordt in werking getoond in samenhang met een wisselspanningsgenerator, bijbehorende schakelpanelen en een deel van een drijfassysteem en geeft een prachtig sfeerbeeld. Het vormt één van de topstukken uit de museumcollectie.

Volgende maand het favoriete object van…Michel Leermakers
Piet geeft het stokje door aan Michel Leermakers (technisch medewerker weven TextielLab) die volgende maand over zijn favoriete object uit de collectie zal vertellen