Groot wandtapijt IABR geweven in TextielLab

19 juni, 2014

Ter gelegenheid van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) heeft het TextielLab in opdracht van provincie Noord-Brabant een enorm wandtapijt gemaakt. Het tapijt van drie bij twaalf meter is een van de topstukken van de IABR. De aaneenschakeling van steden, dorpen, water en natuur resulteert op een kleurrijke manier in een mozaïek van Brabant.

In samenwerking met provincie Noord-Brabant, de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond en de waterschappen in Noord-Brabant, hebben drie bureaus gewerkt aan alternatieve ontwikkelmodellen voor Noord-Brabant. De bureaus zijn Architecture Workroom Brussel (AWB), Floris Alkemade Architect en LOLA Landscape Architects.

Voor aanvang van de ontwikkeling heeft het TextielLab met alle betrokken architecten samen gezeten om de ideeën en ontwerpen te bespreken. Ten eerste werd de focus gelegd op de details in het kleed die duidelijk zichtbaar moesten worden. Daarnaast was het belangrijk dat het kleed de uitstraling van een wandkleed zou hebben. “Dit betekende dat het tapijt niet vlak en plat als een soort print moest worden, maar dat er structuur en mooie kleurmengingen aan werden gebracht”, vertelt Judith Peskens, productontwikkelaar weven in het TextielLab.

Tijdens de ontwikkeling richtte het TextielLab zich onder andere op alle verschillende ‘functievlakken’. Binnen deze vlakken in het ontwerp is er volgens Peskens gekeken naar welke functies deze hebben en welke specifieke kleuren daarbij pasten. “Om de juiste kleur te creëren zijn verschillende kleuren garens met elkaar gemengd, waaruit na veel proeven de beste zijn geselecteerd. Daarbij moesten de lijnen en cijfers binnen het kleurenspel duidelijk en clean blijven. Daarom is er onderzocht hoe deze het beste overkwamen in een zwarte kleur. Ook werd bekeken welke lijndiktes het beste te weven waren in diverse bindingen en vervolgens ook duidelijk leesbaar bleven.”

Omdat er veel gevarieerde vlakken, details en lijnen in het tapijt zouden worden verwerkt, is er uiteindelijk gekozen om de garens voor het grootste deel uit hetzelfde materiaal te maken. Zo zijn er 8 kleuren in katoen en 1 zwarte in wol gebruikt, zodat het gehele kleed dezelfde soort uitstraling zou hebben. Verder zijn er verschillende soorten satijnbindingen toegepast om de kleuren mooi tot hun recht te laten komen.

Volgens de productontwikkelaar kwam het hele team van architecten tussentijds bij elkaar om alle samples te bespreken zodat er keuzes gemaakt konden worden voor het gehele kleed. Op die de keuzes en opmerkingen ontwikkelde het TextielLab door tot het optimale en beoogde resultaat.

Het TextielMuseum is ontzettend trots op de deelname van dit grootse project en het feit dat Brabant op deze manier letterlijk op de kaart is gezet.

Bekijk hier het artikel in Brabant Magazine. 

Het wandkleed is te zien op verschillende locaties in Brabant:

9 – 26 oktober 2014 | Designhuis | Eindhoven
6 – 30 november 2014 | bkkc | Tilburg
4 december – 10 januari 2015 | Groen4life & Cacaofabriek | Helmond
12 – 30 januari 2015 | Willem II Fabriek | ’s-Hertogenbosch
5 – 28  februari 2015 | Stadskantoor | Breda

De provincie wil met deze expositie de resultaten van het ontwerpende onderzoek van IABR – Projectatelier BrabantStad delen met de inwoners van Brabant en samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden om Brabant goed in te richten voor de toekomst. Meer informatie hierover vind je op de website Mozaiek Brabant.