Is een goedkopere kasjmier trui net zo kwalitatief als een dure kasjmier trui? EditieNL zocht het uit en klopte bij het TextielMuseum aan voor een antwoord op deze vraag. Martijn van Strien, garenexpert bij het TextielMuseum, gaf zijn expertise.
Op de website van EditieNL gaf Martijn ook een aantal tips:
Kasjmier. Ooit was het woltype exclusief, maar tegenwoordig vliegen de kasjmieren truien je ook bij de 'gewone' ketens om de oren. Worden we besodemieterd?
Het is typisch zo'n cadeau voor onder de kerstboom waar vrouwen heel blij van worden: een kasjmieren truitje of sjaal. Luxe, zacht en exclusief.
Maar sinds ketens als Zara, H&M en C&A de vezel voor een paar tientjes verkopen, is die exclusiviteit ver te zoeken. "Het is een trend dat duurdere vezels voor relatief weinig worden aangeboden", weet Martijn van Strien van het Textielmuseum in Tilburg.
Wat is het?
Om te begrijpen hoe dat kan, licht Van Strien toe wat kasjmier is. Een paar weetjes op een rij:
– Kasjmier komt oorspronkelijk van de onderbuik van de kasjmiergeit.
– De geiten hebben de kleuren wit, grijs, bruin en zwart.
– Deze geiten komen oorspronkelijk vooral voor in de regio Kasjmier, een gebied in Pakistan, China en India.
– De ondervacht van deze geiten is van zichzelf al heerlijk wollig, zacht en volledig schoon.
– 'Perfecte' kasjmier bestaat voor het overgrote deel uit de zachtste haren van de onderbuik. Het is zo exclusief omdat die geit, anders dan het schaap, maar een keer per jaar geschoren kan worden.
– De vezels zijn veel langer en zwaarder en ze slijten veel minder snel dan wol.
Goedkoop = duurkoop
Voor een trui van echt kasjmier betaal je zo 300 euro. De goedkopere variant kost een paar tientjes. Het goedkopere kasjmier heeft vaak dezelfde herkomst als het duurdere maar de kwaliteit is vaak minder, weet stylist Monique Mathijssen. "De selectie is minder kritisch en vaak zijn de vezels dan minder lang. Terwijl juist geldt: hoe langer de vezels, hoe beter de kwaliteit."
Wat volgens de stylist ook vaak voorkomt, is dat kasjmier vermengd wordt met andere producten. "De kwaliteit is daardoor een stuk minder goed."
Tips
Het goedkopere kasjmier is voor mensen die niet zomaar 300 euro kunnen missen een uitkomst. "Zij kunnen alsnog het luxegevoel ervaren", weet Mathijssen. Voorkomen dat je een kat in de zak koopt? Vijf tips van Martijn:
1. Vertrouw op de prijs. Je hebt een grotere kans op goede kwaliteit kasjmier bij een dure trui, omdat het als materiaal gewoon duur is.
2. Voel of de trui niet te ‘fluffy’ of zacht aanvoelt. Kasjmier is van zichzelf een beetje stug en wordt door dragen en wassen steeds zachter, zonder te ‘pillen’. Het zachte wollige effect wordt bereikt door een nabehandeling, die de levensduur van de trui niet ten goede komt.
3. Kun je door de trui heen kijken als je hem tegen het licht houdt? Dat is een teken dat hij los is gebreid, wat dan weer betekent dat hij minder warm aan zal voelen en dat er een kleinere hoeveelheid kasjmiergaren is gebruikt.
4. Als je het breisel een beetje uitrekt en weer loslaat moet het terugveren in zijn oude positie. Als hij blijft hangen zal de trui snel ‘uitlubberen’.
5. Kijk in het label waar de trui geproduceerd is. Staat er ‘made in China’ op, dan betekent die niet per se dat het kasjmier zelf ook uit China komt, maar wel dat de productie in China gedaan wordt. Wat doet vermoeden dat de producent liever goedkoop produceert dan voor dure, kwalitatief hoogwaardige productie in bijvoorbeeld Italië kiest.
Bron: EditieNL website