Wat kan de combinatie van textiel en architectuur bereiken? Dat is een vraag die in diverse projecten van het TextielLab de afgelopen twee jaar terug kwam. Het is een belangrijk onderwerp, gezien de opkomst van innovatieve garens, als resultaat van snelle ontwikkelingen in digitaal design en productiemethodes. De mogelijkheden van textiel in architectuur zijn de laatste jaren enorm verbreed. Waar vroeger de focus lag op het gebruik van steen, hout, beton en metaal, wordt de rol van textiel in de hedendaagse architectuur steeds belangrijker. De samenstelling van textiel zorgt ervoor dat het te gebruiken is voor high-tech interieurtoepassingen, het verbeteren van verlichting, luchtkwaliteit en akoestiek. Het gebruik van geavanceerde stoffen en coatings voegen functionaliteit toe aan exterieur. Bouwen met textiel en flexibele materialen heeft esthetische, functionele en milieutechnische voordelen. In de film Road to the fabric laten we drie zeer uiteenlopende projecten zien die allen ontwikkeld zijn in het TextielLab van het TextielMuseum in Tilburg.
10.800 HORIZONS DOOR SAMIRA BOON VOOR DE HOLLAND BOULEVARD OP SCHIPHOL
Vorig jaar ontwikkelde ontwerper Samira Boon een bijzonder werk in het TextielLab voor de Holland Boulevard op Schiphol. Deze ruimte werd vandaag officieel geopend. Samen met het TextielLab maakte ze een textiele wand van 26 meter lang voor deze ruimte, genaamd '10.800 horizons'. De naam refereert naar het aantal draden die werden gebruikt voor het weven van de horizon. Uitgangspunt voor het werk was een foto van een typisch Nederlands landschap. Deze werd vertaald naar computerprogramma's die door de weefmachine uitgelezen kunnen worden. Zo werd een dynamische wand gecreëerd van textiel materiaal die de ervaring voor de reiziger moet vergroten en een warmere sfeer geeft aan de ruimte. In de wand zit ook een bepaald reliëf, waardoor, afhankelijk van het perspectief van de reiziger, het werk kan veranderen als je er langs loopt.

'Als textielarchitect streef ik naar het creëren van dynamische en flexibele omgevingen die zich kunnen aanpassen aan de wisselende wensen van haar gebruikers. Het TextielLab is voor mij een unieke plek door de grote expertise op het gebied van textiel, een zeer waardevolle aanvulling tijdens de ontwikkeling van dit kunstproject 10.800 HORIZONS'
– Samira Boon
Het werk ’10.800 horizons’ van Samira Boon is onderdeel van de nieuwe film van het TextielLab, Road to the fabric, gemaakt door Vigics. In deze film wordt het ontwikkelproces van textiel gevolgd bij drie zeer uiteenlopende interieurprojecten.
COSMIC CURTAIN VAN INSIDE OUTSIDE VOOR DE NATIONAL LIBRARY IN DOHA, QATAR
Architectenbureau O.M.A. heeft Studio Inside Outside geselecteerd om het ‘Cosmic Curtain’ te ontwerpen, een interieurtoepassing in de Nationale Bibliotheek. Studio Inside Outside is een bekende van het TextielLab en vond dat de expertise en kennis die het TextielLab te bieden heeft kan bijdragen bij de ontwikkeling van het ontwerp. Daarom hebben zij ervoor gekozen om dit innovatieve project uit te werken in samenwerking met de professionals van het TextielLab.
De vraag vanuit architectenbureau O.M.A. aan Studio Inside Outside luidde: Creëer textiel wat beweging heeft geïntegreerd in de structuur, waarbij het weefsel van de stof in het voordeel werkt en verschuiving mogelijk maakt. Dit textiel moest worden toegepast in het interieur van de Nationale Bibliotheek van Qatar. Geen simpele vraag, waarbij Studio Inside samen met de vakmensen van het TextielLab en externe professionals onderzoek heeft gedaan, wat geleid heeft tot een geweldig eindproduct. Studio Inside Outside was er terecht van overtuigd dat een dergelijke complexe opdracht bij het TextielLab in goede handen is.
HET WITTE PALEIS VAN MERKX + GIROD, EVELYNE MERKX EN STUDIO INA MATT VOOR DE RAAD VAN STATE IN DEN HAAG
In 2001 kreeg Evelyne Merkx met haar partner Patrice Girod van het bureau Merkx+Girod de opdracht van de Rijksgebouwendienst om de renovatie en nieuwbouw van de Raad van State in Den Haag op zich te nemen. In tien jaar tijd zijn de monumentale panden aan de Kneuterdijk en de 19^deeeuwse panden aan de Parkstraat omgetoverd tot één eigentijds en functioneel gebouw.
Voor de wandbekleding in deze ruimtes is samenwerking gezocht met Studio Ina Meijer, die in opdracht van Evelyne Merkx samen met het TextielLab speciale stoffen hiervoor heeft ontwikkeld. In deze kamers was van oorsprong al wandbekleding aanwezig. Voor de vervanging daarvan besloot Evelyne Merkx zelf een stof te ontwikkelen die geschikt was en de juiste uitstraling had. Ze ging in zee met het TextielLab.
De film Road to the fabric is geproduceerd door
Vigics.