Negen getalenteerde trainees uit vijf verschillende landen zijn vorige week gestart met het European Textile Trainee (ETT). Het uitwisselingsprogramma duurt van 26 augustus tot en met 26 september. Net zoals voorgaande jaren zijn de studenten deze vijf weken te gast in het TextielMuseum. Ze verdiepen zich op een professionele manier in de wereld van textiel.
ETT in het TextielMuseum
Na onder andere een rondleiding door het TextielMuseum, eerste brainstormsessies met textielexpert Marina Toeters en een uitgebreide introductie in het TextielLab, zijn de studenten de eerste dagen meteen volop aan de slag gegaan. Vooral het werken in het TextielLab is een essentieel onderdeel en biedt de trainees de mogelijkheid te experimenteren. Ook hebben de ETT-studenten kennisgemaakt met de uitgebreide garenbank van het TextielLab. De bibliotheek en de collectie van het museum worden gedurende het uitwisselingsprogramma gebruikt om de verdieping op te zoeken en natuurlijk om inspiratie op te doen.
Thema
Het thema van deze ETT-editie is gekoppeld aan de tentoonstelling Building With Textiles, die vanaf 27 september te bezoeken is in het TextielMuseum. De studenten werken onder andere toe naar een visievol ontwerp en presenteren deze in de laatste week. De focuspunten liggen dit jaar op innovatie en het inpassen van interactiviteit in textielontwikkeling en productdesign. Op 25 september staan de eindpresentaties op het programma en wordt er uit de ontwerpen een ‘most promising talent ETT 2014’ gekozen.
Experts uit het veld
Dit jaar is Marina Toeters nauw betrokken als designcoach Smart Textiles. Ze begeleidt de studenten de komende weken in hun werk- en leerproces. De jonge talenten met een passie voor textiel worden op deze manier op weg geholpen hun krachten te vinden en een stap in de goede richting te zetten naar een professionele carrière als textieldesigner. De ETT-studenten brengen tevens een bezoek aan onder andere de Technische Universiteit in Eindhoven en aan het Helmondse bedrijf Vlisco. Ook hebben de trainees inspiratievol bezoek gehad van niemand minder dan Ingrid Oomen, Benelux Country Manager van The Woolmark Company. De link met de buitenwereld is volgens Toeters een belangrijk onderdeel van het ETT-programma.
Resultaten
Na het traject in het TextielMuseum, reizen de trainees af naar Italië om stage te lopen bij gerenommeerde textielbedrijven in en rond Como. De resultaten van de vijf weken in het TextielMuseum, zijn vaak van hoge kwaliteit waarbij het elk jaar weer verrassend is om te zien hoe elke student de eigen culturele bagage, opleidingsbenadering, designtraditie, stijl en smaak inbrengt. Het ETT-programma stimuleert de ontwikkeling en uitwisseling van creativiteit en expertise tussen de studenten. Naast de textieldesigners in spé, leren ook de medewerkers van het Museum en Lab bij en worden ook zij uitgedaagd door deze groep ETT-trainees. Bovendien zorgt het programma voor het actief opzetten en onderhouden van een (Europees) netwerk in samenwerking met toonaangevende opleidingen en textielbedrijven.
Vijf verschillende nationaliteiten
De negen internationale studenten komen uit Finland, Noorwegen, België, Duitsland en Denemarken. In hun thuisland studeren ze aan grote kunstacademies als Weißensee Academy of Arts Berlin, The Royal Danish Academy of Fine Arts, Schools of Architecture, Design and Conservation in Kopenhagen, Royal Academy of Fine Art (KASK) in Gent en Aalto University School of Arts and Design in Helsinki.