TOEGEWIJD & SPEELS
Op zaterdag 1 april vond in het TextielMuseum de jaarlijkse vriendendag plaats. Het podium was aan een internationale lichting jonge ontwerpers die vanuit hun optiek nieuw licht wierpen op het vakgebied van textiel. Maatschappelijke betrokkenheid, het nieuwe ambacht en technologische ontwikkeling blijken daarbij van invloed.
Zowel de 4 jonge ontwerpers (afkomstig uit Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië en allen opgeleid aan een Nederlandse academie of universiteit) als de spreker/onderzoeker Aniela Hoitink gaven hun dierbare pareltjes prijs aan de vrienden. Het TextielMuseum/TextielLab heeft bij een aantal van deze projecten al een belangrijke rol vervuld.
Hierbij een mooie impressie van de vriendendag 2017




Robin Pleun Maas
Robin Pleun Maas is een product en materiaal ontwerper met een liefde voor textiel. Tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven, afdeling Man & Identity, heeft zij onderzoek gedaan naar materiaalontwikkelingen voor interieur en mode accessoires.
Haar ontwerpen ontstaan vanuit een speels experiment en intuïtief proces met materiaal als uitgangspunt. Bijgaande foto’s geven een impressie van haar afstudeerwerken “structured textiles” en “acoustic landscapes” . Deze carpetten en textielen moedigen interactie met de kijker aan doordat de kleur lijkt te veranderen bij elk aanzicht. Naast deze esthetische interactie hebben ze een functionele rol. Door de akoestische kwaliteiten dienen ze interieurs ook op een andere wijze . Het TextielLab in Tilburg heeft Robin unieke mogelijkheden kunnen bieden om enkele experimenten uit te weven.
Robin herdefinieert grenzen en eigenschappen van materiaal met als doel innovatieve combinaties, onverwachte functies en vormen te creëren.
Meer informatie: www.robinpleun.com
Wendy Andreu
Deze ontwerper van franse origine is in 2016 afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven afdeling Public Private. Voor haar ” Regen ” project heeft zij een eigen techniek ontwikkeld waarbij het mogelijk is waterproof textiel producten te maken uit één stuk. Er zijn dus geen patroondelen en naden die aan elkaar gezet moeten worden. De tweezijdige resultaten hebben zowel een donker gekleurde waterafstotende zijde met latex als bindmiddel als een witte vriendelijke katoenen zijde. De regenproducten komen tot stand door het wikkelen van katoenen draad om een laser-cut metalen mal die daarna met vloeibare latex wordt behandeld. Middels een bijzonder filmpje zal deze unieke productiewijze duidelijk worden. De mallen kunnen keer op keer gebruikt worden en dat maakt het maakproces efficiënt en duurzaam.
De Regen collectie bestaat uit hoeden, jassen en tassen en worden in eigen beheer al op de markt gebracht. Deze collectie is tijdens de Dutch Design Week 2016 ook opgenomen geweest in de expositie Modebelofte waarbij progressieve internationale modetalenten aandacht kregen.
Meer informatie: www.wendyandreu.com
Eef Lubbers
Industrieel ontwerper Eef Lubbers heeft haar opleiding genoten aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zij werkt op het snijvlak van technologie, textiel en mode. Met een exploratieve werkwijze combineert ze nieuwe functionaliteit met esthetiek en transformeert ze veelal rigide elektronica in zachte en delicate structuren.
Kleurverandering is een terugkerend concept in haar ontwerpen. Met de integratie van technologie op draadniveau wordt de kleur van textiel dynamisch en programmeerbaar. Voorbeelden van haar werk zijn Unlace, interactieve kanten lingerie dat lijkt te verdwijnen na aanraking, en Kimbow, een jurk die lichaamstaal versterkt door middel van beweging in kleur. Hiermee presenteert ze concepten die waarde toevoegen aan kleding en zijn ontworpen om gedragen te worden.
Bij realisering van het Kimbow project heeft Eef samengewerkt met de afdeling passementerie van het TextielLab. Bovendien was er intensieve samenwerking met fashion designer & researcher Malou Beemer, fotograaf Bob Mans en modellenJanneke Jeurissen en janine van Helden.
Meer informatie: www.eeflubbers.com
Yamuna Forzani
Yamuna Forzani, afkomstig uit Groot Brittannië is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag afdeling Textile & Fashion. Afgelopen zomer heeft zij daar de Stroom Aanmoedigingsprijs gewonnen met haar afstudeer project “Nature is fuzzy and society tries to draw a line on it” : een tableau vivant met een mix van uit stof gemaakte kleding en objecten om haar toekomstvisie op de evolutie van de sekse te vertalen. Een deel van deze unieke collectie is tot stand gekomen in samenwerking met de brei-experts van het TextielLab.
De jury schreef: “Wat Yamuna Forzani toont brandt zich meteen op het netvlies van de kijker, met een beeldtaal die je bij de lurven grijpt. De textiele werken gaan voorbij het materiaal- experiment of ‘haute couture’ en stellen een onderwerp aan de kaak dat ons allen aangaat. Yamuna weet de taal van de straat in te zetten zonder pretentieus of clichématig te worden.
Ze wil leven in een ‘queer utopia’ en strijdt voor een wereld waarin veronderstellingen over van alles en nog wat niet meer bestaan. Een wereld waarin mensen zelf hun lichamelijke identiteit kunnen bepalen. Voor haar is dat een belangrijke en radicale daad.
Meer informatie: www.yamunaforzani.com
Aniela Hoitink
Tijdens de vriendendag 2017 gaf Aniela Hoitink een interessante lezing over haar bijzondere onderzoeksprojecten. Na haar opleiding Modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heeft Aniela bij modebedrijven als Tommy Hilfiger en Gaastra ruime ervaring opgedaan in het ontwikkelen van prints alsmede in het ontwerpen van complete collecties. Om haar creativiteit nog beter vorm te kunnen geven en haar originele ideeën uit te kunnen werken tot verrassende producten en concepten, is Aniela in 2004 gestart met Neffa.
De naam, Neffa, zegt het eigenlijk al: Neffa wil graag ‘net ff anders’ zijn. Textielinnovatie is waar het bij Neffa allemaal om draait. Door haar multi-en interdisciplinaire manier van werken en door het veranderen of verbeteren van de eigenschappen van textiel onderzoekt Aniela hoe we textiel in de toekomst kunnen en zullen gebruiken en wat de bijbehorende consequenties zijn. Gebruikmakend van technologie en microbiologie bekijkt Aniela textiel als een verlengstuk van de huid.
Geïnspireerd door biomimicry heeft zij Dynamic Skin en MycoTex ontwikkeld, textiel dat als een levend systeem fungeert. Deze inventieve onderzoeksprojecten met schimmels en bacterieculturen vinden plaats in een laboratorium. Aniela helpt bedrijven, onderzoeksinstituten en universiteiten door hun technologie toe te passen op prototypes en ontwerpen om deze aantrekkelijker te maken voor een bepaalde doelgroep of een breder publiek. Zij initieert projecten en geeft inspirerende presentaties.
Haar werk is te zien in diverse tijdschriften en blogs als Dezeen, TextielPlus, Huffington Post en the Guardian en wordt regelmatig geëxposeerd.
Meer informatie: https://neffa.nl
Bent je nog geen vriend en wil je ook een vriendendag beleven? Meld je dan aan als vriend!