Een subjectieve buslijn langs Tilburgs textielverleden van 16 t/m 22 september

4 september, 2013

Foto: Bushalte op de Heuvel voor het "AaBe-panaroma": een etalage met reclame voor AaBe-dekens: een winterlandschap met herten en een arreslee, beladen met wollen dekens. De etalage was een begrip in Tilburg. Bij de bushalte, links vooraan met boodschappentas, mevrouw Van Dijk-Fijen uit Oisterwijk. Rechts van haar, haar dochter, mevrouw Van Elderen-Van Dijk.
Afkomstig van Regionaal Archief Tilburg, 1956

Incubate en het TextielMuseum hebben de vooraanstaande Poolse kunstenaar Grzegorz Klaman uitgenodigd om een Tilburgse editie van zijn ‘Subjective Bus Line’ op te zetten. In deze tocht langs het textielverleden van Tilburg vertellen ex-werknemers hun persoonlijke verhalen die verbonden zijn aan deze plekken. Zo geeft het project een stem aan de bijzondere herinneringen die verborgen liggen in de geschiedenis van de textielindustrie. Het project werd eerder in Gda?sk en op de Manifesta in Genk uitgevoerd. De busreis start elke dag om 14:00 vanaf het TextielMuseum en is gratis. Een plaats in de bus reserveren kan via bustour@incubate.org.
N.B op zaterdag en zondag zijn er vanwege de grote belangstelling extra bustours gepland om 16.00 uur.
 

Herleef de Tilburgse textielindustrie
Een historische bus rijdt door Tilburg met een voormalig werknemer uit de textielindustrie als gids en de deelnemers als zijn luisteraars. Samen sporen ze de overblijfselen op van het industriële erfgoed. Naarmate de tijd verstrijkt en de mensen de schaarste getuigen van de hoogtijdagen van de Tilburgse textielindustrie, geeft the ‘Subjective Bus Line’ de mensen een mogelijkheid om de werknemers te leren kennen die een rol speelden in deze industriële geschiedenis.

Kunst en activisme door Grzegorz Klaman
Grzegorz Klaman, geboren in 1959 in Nowy Targ (Polen), is kunstenaar en grondlegger van Wyspa in Gda?sk. Sinds het begin van zijn artistieke praktijk in de jaren '80 werkt Grzegorz Klaman (1959) met het spanningsveld tussen het lichaam, ruimtelijkheid en politiek. Hij is een pionier van contextgerelateerde activiteiten, kunst in de openbare ruimte en activisme door het opzetten van onafhankelijke structuren voor de productie en presentatie van hedendaagse kunst.

Behalve kunstenaar, is Klaman tevens professor beeldende kunst. Hij was een Fulbright scholar (Florida Atlantic University, 2007). Zijn werk werd gepresenteerd in Messiahs (Modem-Debrecen, Hongarije), een installatie Fear And Trembling en de groepsshow History Of Violence (Haifa Art Museum) en Chosen (Digital Art Lab Holon). Ook nam hij deel aan vele groepsexposities over de hele wereld.

Subjective Bus Line is georganiseerd door TextielMuseum en Incubate in samenwerking met het Wyspa Institute of Art in Gda?sk www.wyspa.art.pl. De research in Tilburg is gedaan door Klaman’s assistent Adam Mandziejewski.
 

Over Incubate

Incubate is een stadsfestival voor cutting-edge cultuur. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt het meer dan 200 culturele voorlopers. Zo presenteert Incubate een breed programma met vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. In een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vindt plaats van 16 tot en met 22 september 2013 op meer dan twintig locaties in Tilburg. Van café tot kerk. Van boerderij tot popzaal.

Meer informatie staat op www.incubate.org.