Claudy Jongstra in tv-programma Close up (Avro)

7 november, 2013

Kunstenares Claudy Jongstra werkt met wol en vilt. Tijd, rust en aandacht voor de natuur en de wereld om haar heen zijn haar uitgangspunten. Maar het succes van haar werk, ook internationaal, trekt een steeds grotere wissel op haar vermogen om volgens haar idealen te kunnen leven en werken.
Nog meer Claudy: een werk van haar is te zien in de tentoonstelling Talking Textiles in het TextielMuseum. Daarnaast zijn er verschillende werken van Jongstra opgenomen in de collectie van het TextielMuseum.

Claudy Jongstra is een internationaal gerenommeerd  kunstenares die werkt met wol en vilt. Ze heeft haar eigen schaapskudde en maakt zelf haar verfmaterialen uit natuurlijke grondstoffen. Ze is gepassioneerd over haar relatie tot haar leefomgeving, het milieu en de wereld. Begonnen met het maken van stoffen voor de mode-industrie, maakt ze de laatste jaren steeds vaker grote autonome kunstwerken. Haar missie is om de wereld letterlijk zachter te maken.

Maar het toenemende succes van haar werk trekt een steeds grotere wissel op haar vermogen om kleinschalig en volgens haar idealen te kunnen leven en werken. Regisseur Allard Detiger volgde Claudy Jongstra over een periode van ruim een jaar, waarin ondanks een burn-out ook een paar prestigieuze opdrachtwerken gereed kwamen, onder meer voor het Barnes Museum in Philadelphia. 

Kijk de uitzending terug

Verweven Wereld: Claudy Jongstra  is een documentaire van Allard Detiger (maker van o.a. de documentaire The New Saint, 2011), en is een productie van IDTV Docs en AVRO Close Up. De documentaire kwam tot stand dankzij een bijdrage van het Mediafonds. 

Scenario en regie: Allard Detiger 
Camera: Wiro Felix 
Geluid: Tim van Peppen en Wouter Veldhuis 
Montage: Paul de Heer