Bezoekersblog: Fablab Maastricht bezoekt TextielMuseum

23 november, 2013

Vrijdag 25 oktober heeft Fablab Maastricht het Textielmuseum in Tilburg bezocht. Om kwart voor elf verzamelden we bij de ingang van het museum waar we een rondleiding zouden krijgen door het Textiellab. De rondleiding zou een uur duren maar onze gids Kitty was zo enthousiast dat ze bijna anderhalf de tijd nam om ons over de ins en outs van het lab te informeren.

Het Textiellab biedt, als enige plek in Europa, ontwerpers en kunstenaars de mogelijkheid om hun eigen ontwerpen en producten in textiel te ontwikkelen en uit te voeren. De technieken die mogelijk zijn zijn: weven, borduren, breien, printen, lasersnijden en -graveren en bandjes maken.

Het museum was van origine een damastweverij en een wollendekenfabriek. Door teloorgang van de textielindustrie in Nederland was de fabriek gedwongen om een andere weg in te slaan. Besloten werd het om te vormen tot een museum. Maar omdat men de kennis en kunde van de werknemers niet verloren wilde laten gaan is er ook een textiellab aan gekoppeld. Dat dit een gouden greep is geweest blijkt wel uit het feit dat er ontzettend veel ontwerpers en kunstenaars hun ideeën daar laten uitvoeren. Voor de weverij is er momenteel zelfs een wachttijd van een half jaar! Uiteraard met reden: er werken zeer kundige (& enthousiaste & behulpzame) mensen en de producten zijn van zeer hoge kwaliteit………

Lees het hele artikel