De ontwerper

Bertjan pot

Over Bertjan Pot

Bertjan Pot werd bekend met zijn lampen ‘Random Light’ en ’Stairway to Heaven’ en de stoel ‘Random Chair’. Hij exposeerde onder meer in Museum Boijmans Van Beuningen. Je vindt zijn werk in de vaste collectie van onder meer MoMa (New York), Victoria & Albert Museum (Londen) en het Stedelijk Museum (Amsterdam).

“Als designer heb ik het nodig om te experimenteren. Om te spelen met vormen, met materialen, met kleuren. Juist het materiaal in mijn handen te hebben en daar mee te werken in plaats van alles van tevoren uit te tekenen. Zo maak ik lampen, tafels, maskers. Als ik een idee heb, begin ik met de meest eenvoudige uitwerking. Ik kijk naar de kleinst mogelijke bouwsteen en experimenteer met die bouwstenen om iets nieuws te maken.”

“Ik zeg weleens: één kleur is geen kleur.”

Samen met het TextielMuseum ontwikkelde Bertjan Pot een digitale toolkit zodat bezoekers zelf achter de computer kunnen experimenteren met het ontwerpproces van kleding. Bertjan speelde hiervoor met kleur in gebreid textiel op de sokkenbreimachine . “Ik wilde dit experiment klein beginnen met het eenvoudigste principe in gebreid textiel, namelijk strepen.” Hij ontwikkelde een designkit waarmee iedereen kan experimenteren met verschillende kleuren garens. Bertjan: “Het ontwerp is bescheiden, een gestreepte sok, en het is aan jou als designer om het uniek en persoonlijk te maken.”