Textiele totems (uitverkocht)

In deze masterclass ga je onder leiding van Saar Scheerlings onderzoeken hoe je driedimensionale constructies kunt maken met textiel. Je verkent textiel technieken die bijvoorbeeld werden toegepast in folkloristische klederdrachten of geïnspireerd zijn op primitieve architectonische bouwstijlen. Deze textiel technieken gebruiken we om sculpturale vormen te creëren waarmee jij uiteindelijk je eigen persoonlijke textiele totem gaat maken.

In de masterclass focussen we op twee technieken: het vouwen en plooien van verharde stoffen, en het stapelen-en-knopen zoals in Saar’s talisman sculpturen. Je kunt zelf kiezen of je beide technieken toepast en combineert, of je richt op één van de technieken. Op een houten sokkel als basis, bouw je intuïtief en op een speelse wijze aan jouw eigen totem.

Doel van de masterclass

Je ontdekt de mogelijkheden van bouwen met textiel geïnspireerd op oude ambachten. Een manier van kijken die niet direct voor de hand ligt bij dit medium. Door middel van vormstudies gaan we de technieken eerst verkennen. Vervolgens gebruik je de vormstudies om spelenderwijs je totem op te bouwen. Het toepassen van meerdere proefjes in je totem geeft vaak verrassende resultaten, en een rijkdom aan details.

Aan het eind van de dag ga je naar huis met je eigen gemaakte totem en een handleiding waarin alle technieken nog eens staan uitgelegd. Waaronder een recept om stoffen te stijven en een zakje stijfselpoeder. Met deze opgedane kennis en technieken kun je zelfstandig verder aan de slag, om het ook op andere manieren of op grotere schaal toe te passen.

Over Saar Scheerlings

Saar Scheerlings is beeldend kunstenaar en is geïnteresseerd in de constructieve mogelijkheden van textiel. Ze bedacht een eigen manier van driedimensionaal werken, waaruit haar serie Talisman sculpturen ontstond. Ook verdiepte ze zich in het oud Nederlandse ambacht van mutsen maken, waarbij verharde stoffen worden geplooid en gevouwen tot sculpturale hoofddeksels.

Praktische informatie

  • Voertaal: Nederlands
  • Enige ervaring met de naaimachine is fijn. Rechtdoor en achteruit kunnen naaien is voldoende. Mocht je geen ervaring hebben, dan kun je met de technieken van geplooide en gevouwen stoffen werken.
  • Zelf meenemen: mocht je zelf (rest)stof hebben liggen die je graag wilt verwerken in jouw totem, neem het dan mee! Er wordt gezorgd voor voldoende materiaal, maar persoonlijk materiaal is natuurlijk extra leuk. Een kapot kledingstuk, de oude zakdoek van je opa, een bijzonder stofje dat je ooit vond, of een restje van een oud project… Breng het mee!