Dye & knit

Voor deze masterclass slaan Veerle Tytgat en Vera Roggli de handen ineen om je een introductie te geven in de wereld van het verven van garens, gecombineerd met breien op de handbreimachine. Door verschillende verfprocessen toe te passen waarbij de garens niet volledig in één kleur worden geverfd, ontdek je hoe je een ’toevallig’ grafisch patroon kunt creëren wanneer je deze vervolgens gaat breien. Daarnaast vergroot je je kennis over breitechnieken op de handbreimachine. Technieken die aan bod komen zijn: short rows, fair Isle, weefbrei, intarsia…

Tijdens de tweedaagse wisselen verven en breien elkaar af. Via simpele ingrepen kom je tot verrassende resultaten in je breiwerk. Deze tweedaagse masterclass is gericht op mensen die basiskennis hebben over breien met de handbreimachine en die graag meer kennis willen opdoen over breitechnieken. Daarnaast onderzoeken we de invloed van het ritme waarin garens geverfd worden op de toevallige grafische patronen die ontstaan wanneer deze gebreid worden.

Doel van de masterclass

De technische en praktische kennis die je tijdens deze tweedaagse masterclass opdoet, helpen je op weg om de breimachine nog beter te leren begrijpen. Deze kennis kun je vervolgens zelfstandig in de praktijk brengen door verder te experimenteren met verschillende technieken binnen het vorm breien. Daarnaast vindt er een korte introductie plaats tot het verven van garens met acid dyes. Aan het einde van de masterclass ga je naar huis met een tiental samples waarin je verschillende technieken verwerkt hebt. 

De masterclass wordt gegeven door Vera Roggli en  Veerle Tytgat. Naast hun individuele textielpraktijk werken ze samen binnen het onderzoeksproject SOFT CONNECTION LAB op de Hogeschool voor de Kunsten KASK in Gent, België. Dit project doet onderzoek rondom verbindende textiele technieken zoals vlechten. Ook in hun individuele werk verbind een gedeelde liefde voor langzaam vakmanschap en experimenteel onderzoek hen. Ze hebben een uitgesproken kleurrijke beeldtaal met veel aandacht voor ambachtelijke technieken en industriële mogelijkheden. Veerle woont in Gent en behaalde een diploma textielontwerp aan de LUCA School of Arts, Gent. Vera, oorspronkelijk afkomstig uit Bern, Zwitserland, behaalde haar diploma in modeontwerp aan Artez, Arnhem en textielontwerp aan KASK, Ghent. 

Bekijk ook: Soft Connection Lab op Instagram

Links: Vera Roggli, Rechts: Veerle Tytgat

Praktische informatie

  • Voertaal: Nederlands
  • Niveau: basiskennis van breien (je weet hoe je een breimachine opzet en ook hoe je een breiwerk van de machine haalt)