Basisprincipes handbreimachine (uitverkocht)

Tijdens deze masterclass ga je aan de slag met de basisprincipes van het breien op de handbreimachine. Door verschillende oefeningen uit te voeren leer je een aantal basistechnieken en onderzoek je de diverse mogelijkheden die de machine biedt. Met deze kennis op zak ga je vervolgens zelfstandig experimenteren en een aantal samples breien.

Wil je zelf aan de slag met de handbreimachine, maar weet je (nog) niet hoe? Tijdens deze masterclass doe je je eerste ervaring op met de Brother handbreimachine en de bijbehorende tools. Je komt meer te weten over hoe de machine technisch in elkaar zit, denk bijvoorbeeld aan de deling en de spanning. Daarnaast ga je aan de slag met verschillende basistechnieken zoals het opzetten, afkanten, meerderen, minderen, steken transporteren, van kleur wisselen en verkorte toeren. Gedurende de masterclass experimenteer je met verschillende garens om te ontdekken welk effect dit heeft op het breisel.

Doel van de masterclass

De technische en praktische kennis helpen je op weg om de machine te leren begrijpen, deze vervolgens zelfstandig te gebruiken en hiermee te experimenteren met garens en steken. Aan het einde van de masterclass ga je naar huis met een tiental samples waarin je verschillende technieken verwerkt hebt.

Masterclass door Laure Van Brempt

De masterclass wordt gegeven door Laure Van Brempt. Zij studeerde af als master textielontwerp aan Sint-Lucas Gent. Vervolgens ging ze aan de slag als brei- en dessinontwerper bij de modeontwerper Christian Wijnants, waar ze haar specialisatie in breien verder ontwikkelde. Daarna richtte ze samen met Vera Roggli de textielontwerp studio Wiesi Will op. Enerzijds werken ze samen als freelance brei ontwerper voor verschillende modeontwerpers. Anderzijds werken ze aan eigen projecten waarin ze ontwerpen met een liefde voor vakmanschap en experiment, met veel aandacht voor ambachtelijke technieken en industriële mogelijkheden. Het werk van Wiesi Will heeft een uitgesproken kleurrijke beeldtaal. Naast Wiesi Will is Laure ook artistiek docent en coördinator van de afdeling textielontwerp van het KASK & conservatorium in Gent.

Coronamaatregelen

Bij elke masterclass wordt de 1,5 meter regel in acht genomen. We hebben het maximum aantal deelnemers beperkt of meerdere ruimtes gereserveerd voor de activiteit, zodat we elke masterclass op een prettige en veilige manier kunnen aanbieden. Daarnaast gelden dezelfde coronamaatregelen als bij een museumbezoek, waaronder het dragen van een mondkapje en het tonen van een coronatoegangsbewijs (QR-code) en legitimatiebewijs bij binnenkomst in het museum.

Praktische informatie

  • Voertaal: Nederlands
  • Niveau: er is geen voorkennis vereist
  • Er is een beperkt aantal deelnemers (7 personen) i.v.m. het aantal beschikbare breimachines