13 uur cultuur begint boven het spoor

27 september, 2013

Museum de Pont, TextielMuseum en Park slaan de handen ineen voor de derde cultuurnacht op 26 oktober. Zo kan het publiek genieten van het Tilburgse ´dertien-uur-cultuur-menuutje´. Om het volledige menu te nuttigen, pendelt de bezoeker via zogenaamde ´fiets-lifthaltes´ tussen de verschillende locaties. Woordvermicellisoep eet je bij de Pont, Slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrepel staat op het menu bij het TextielMuseum en afsluiten kan in stijl met een oud Noordse Hangop bij Park. Alsof dat niet genoeg is, bieden de drie instellingen ook nog een ijzersterk eigen programma.

Dertien-uur-cultuur-menuutje

Boven het spoor geniet je van een Tilburgse maaltijd. De verschillende gangen eet je op drie locaties: soep bij De Pont, hoofdgerecht bij TextielMuseum en een toetje bij Park. Maaltijdtickets zijn verkrijgbaar bij De Pont voor slechts € 13,-. Prik een vorkje mee!

Spring maar achterop!

Nog een mooi gezamenlijk initiatief: tussen de drie locaties kun je achterop springen bij een stadsgenoot met een bijzondere fiets. De bestuurder krijgt een gedicht op de rug geplakt en degene die achterop zit, draagt het gedicht voor. Om deze duurzame en zeer dichtvriendelijke manier van verplaatsen te stimuleren, zijn er ook een aantal historische fietsen ter beschikking gesteld door Fotomaan. Iedereen die het leuk vindt de fietsen te ‘ bemensen’ of zijn bijzondere fiets ter beschikking wil stellen, kan gratis aanschuiven bij het ‘ dertien-uur-cultuurmenuutje’. Overigens schreef Coen Cornelis het gedicht speciaal voor deze fijne fietsliftactie.

Programma De Pont

Open van 13.13 – 20.13 uur

Dichter bij de Kunst

De Pont vroeg tien dichters een gedicht te schrijven bij een van de werken uit de vaste collectie. Daaronder ook oud stadsgenoot Ivo de Wijs, poetry slam performer Ellen Deckwitz, de jonge Vlaamse dichter Delphine le Compte en Esther Porcelijn.

Vanaf 14 uur worden de gedichten door de dichters zelf voorgedragen in rondleidingen. Er is ook een workshop Dichten door Martijn Neggers en we kunnen meezingen met Italiaans mannenkoor Ltti Puliti.

Voor kinderen is er ook genoeg te beleven in De Pont. Ze kunnen aanschuiven bij de workshop ‘ Elfjes’ en om 14.30 en 15.30 uur presenteert kindertheater Door Heyne het speciaal voor De Pont geschreven hoorspel.

Tot slot is er om 17.00 uur een publiekspresentatie met alle gedichten en muziek. De presentatie is in handen van Esther Porcelijn.

Meer informatie: www.depont.nl

Programma TextielMuseum

Open van 13.13 – 21.13 uur
Hoofdgerecht en metamorfose vanaf 17.00 uur

Metamorfose

Naast het typisch Tilburgse hoofdgerecht ‘Slaoj meej aaj meej jèùn meej èèrepel’ kun je hier terecht voor een wel heel aparte metamorfose. De dames van Coupe Du Compress gaan te werk met extreme tools. Geen urenlange optutrituelen waar föhns, kammen, stijl- en krultangen aan te pas moeten komen. Met zeer ongewone middelen creëren zij een groots en excentriek effect. Man, vrouw, krul, kroes, stijl, kort of lang; zij pakken alles aan. Je look wordt bovendien vastgelegd op foto.

Daarnaast kun je de tentoonstelling ‘Talking Textiles. Curated by Lidewij Edelkoort’  bekijken en een bezoek brengen aan de werkplaats van het museum: het TextielLab.

Meer informatie: www.textielmuseum.nl

Programma Park

Open van 13.13 – 22.13 uur
Oud Noordse Hangop met muzikale ontdekkingsreis  vanaf 19.00 uur

Park is een nieuw kunstinitiatief opgericht door Rob Moonen in samenwerking met vijf Tilburgse kunstenaars; Rene Korten, Reinoud van Vught, Linda Arts, Koen Delaere en Niek Hendrix. In Park zie je de tentoonstelling RECI-PRO-CITY over gastvrijheid en wederkerigheid. Ieder lid van de werkgroep is gevraagd een kunstenaar uit te nodigen uit zijn internationale netwerk. Exposanten: Marcel Berlanger [BE], Yago Hortal [ES/DE], Jean Bernard Koeman [BE/NL], Andrew Putter [ZA], Jan Roeland [NL] en Kristina Schuldt [DE].

Vanaf 19.00 uur onderzoeken Niels Broos en Aart Strootman op muzikale wijze het begrip reciprociteit en nemen je mee op ontdekkingsreis.

Meer informatie: www.park013.nl