100 kinderen eren Tilburgs textielverleden

23 april, 2014

‘TextielTroopers’ is de naam van een jaarlijks terugkerend educatieproject voor Tilburgse basisscholen. Dit jaar duiken meer dan 100 leerlingen van 4 basisscholen van 10 maart tot en met 23 april in de textielgeschiedenis van de stad. De feestelijke afsluiting vindt plaats op woensdagochtend 23 april a.s. en is door middel van een speciale wandelroute voor iedereen toegankelijk.

‘TextielTroopers’ vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Kinderen van groepen 6 en 7 van basisscholen De Stappen, Yore, Cleijn-Hasselt en Vijfhoeven adopteren zes weken lang een markante plek uit de Tilburgse textielgeschiedenis. Zij gaan deze plek onderzoeken, markeren en eren.

Het TextielMuseum, museum De Pont, Wevershuisje Hasselt en het Textielplein zijn stuk voor stuk plekken die hun naam, functie of gebouw danken aan het rijke textielverleden van Tilburg. Waarom waren het belangrijke plekken voor de textielgeschiedenis van de stad? Wat is daar nog van terug te zien? Een speciaal lespakket van het Regionaal Archief Tilburg, en rondleidingen in het TextielMuseum en De Pont helpen mee om die vragen te beantwoorden.

In de klas wordt er bovendien hard gewerkt aan ‘Wildtextiel’. Dit is een groot kunstwerk, gemaakt door middel van verschillende textiele werkvormen, en bedoeld om alle markante plekken te markeren: duidelijk zichtbaar voor iedereen in de stad!

Ook bedenken de TextielTroopers hoe ze de plekken willen eren: middels een gedicht, lied, dans of andere kunstzinnige uiting. Zo wordt toegewerkt naar de ‘grande finale’ op woensdagochtend 23 april. Dankzij een speciale wandelroute kunnen alle Tilburgers genieten van al het ‘wildtextiel’ en van de live eerbetonen van de kinderen. Meer informatie over deze route vindt u op www.facebook.com/TextielTroopers.

Angelique de Kort van Brede School Oud-Noord vertelt: “De bijzondere afsluiting van TextielTroopers is elk jaar weer een feest en zorgt voor veel zichtbaarheid in de wijken. Dankzij de betrokkenheid van leerkrachten, leerlingen, ouders en bewoners, maar ook van de professionele partners, is TextielTroopers de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig educatieproject waar onze scholen graag aan mee doen.”

TextielTroopers is tot stand gekomen dankzij medewerking van het Regionaal Archief Tilburg, TextielMuseum, Wevershuisje Hasselt en De Pont. Het project is in opdracht van Brede School Oud-Noord ontwikkeld door SNENS. Deelnemende scholen zijn Yore, Cleijn-Hasselt, Vijfhoeven en De Stappen.